Ο κύβος ερρίφθη για την ηγεσία της Δικαιοσύνης
Βούλα ΚεχαγιάΗ κυβέρνηση προχώρησε -όπως είχε προϊδεάσει άλλωστε- στην απόφασή της για την επιλογή της νέας ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης µετά την απαίτηση της Ν∆ να «παγώσει» τη συνταγµατική δραστηριότητά της και επίσης µετά την απόρριψη της πρότασης του Μαξίµου για εξεύρεση συναινετικής λύσης. Για την προεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη η Ειρήνη Καλού και για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η ∆ήµητρα Κοκοτίνη. Κριτήριο για την επιλογή τους υπήρξε τόσο η ψηφοφορία στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όσο και η αρχαιότητα. Επίσης, το Υπουργικό Συµβούλιο έλαβε υπόψη του τη γνώµη της ∆ιάσκεψης για τους αντιπροέδρους του ΣτΕ και αποφάσισε τον διορισµό της Ευαγγελίας Νίκα, του Κωνσταντίνου Κουσούλη και του ∆ηµήτρη Μακρή. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να έρθει στη Βουλή το νοµοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες.
Ενστάσεις Σταθάκη – Πιτσιόρλα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διατύπωσε ορισµένες ενστάσεις ως προς τα πρόσωπα, ζητώντας να οριστούν οι κυρίες Καλού και Μπιζούνη στις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, ενώ µε τις επιλογές στην παρούσα χρονική στιγµή διαφώνησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας, Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο ίδιος ωστόσο αποσυνδέει την απόφασή του να µην είναι υποψήφιος στις εκλογές µε την ανάδειξη νέας ηγεσίας στη ∆ικαιοσύνη. Αλλωστε είχε γνωστοποιήσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόθεσή του να µην κατέβει εδώ και αρκετό καιρό. Νωρίς το πρωί τα µέλη της κυβέρνησης ειδοποιήθηκαν για τη σύγκληση του Υπουργικού Συµβουλίου για το µεσηµέρι, κάτι που ανεµένετο άλλωστε µετά την άρνηση της Ν∆ να συζητήσει την κυβερνητική πρόταση για από κοινού επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
Ο πρωθυπουργός χωρίς περιστροφές πρότεινε στους υπουργούς να µην υποκύψει η κυβέρνηση στις πιέσεις της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε κάποιες ενστάσεις ως προς τα πρόσωπα ζητώντας να είναι οι κυρίες Καλού και Μπιζούνη στις θέσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αντίστοιχα. Να σηµειωθεί ότι και ο ακαδηµαϊκός και πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος είπε χθες µε σαφήνεια στο Πρώτο Πρόγραµµα ότι «το Σύνταγµα δεν εµποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία», διαφωνώντας µε όσους συνταγµατολόγους «προσπαθούν, λένε, από το πνεύµα του Συντάγµατος αόριστα και γενικά να συναγάγουν µία άλλη θέση». Από νωρίς, δε, το πρωί κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούσαν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην αξιωµατική αντιπολίτευση «βαριές πολιτικές σκοπιµότητες». Κατά τον πρωθυπουργό, η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης, που είναι και θεσµικά έγκυρη και επιβεβληµένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόµος ορίζει πολύ πριν από τις ευρωεκλογές µέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Μάλιστα, θύµισε στους υπουργούς πως στη ∆ιάσκεψη συµµετείχαν όλα τα κόµµατα, εκφράζοντας µάλιστα και τις προτιµήσεις τους.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι µετά τις αξιώσεις της Ν∆ προς την κυβέρνηση να τηρήσει στάση ακινησίας, για λόγους δεοντολογίας αλλά και δηµοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωµατική αντιπολίτευση, ώστε να βρεθεί µια συναινετική λύση. «Ζητήσαµε συναίνεση προκειµένου κανείς να µην µπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της ∆ικαιοσύνης είναι ενεργούµενο της εκαστοτε κυβέρνησης. Ηλπιζα ότι η Ν∆, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δεν θα έκανε αυτήν την επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.
Πυρά κατά ΝΔ
Ακολούθως κατήγγειλε την ηγεσία της ΝΔ ότι αντιλαµβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της ∆ικαιοσύνης µε τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσµού αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Σύµφωνα µε την κυβέρνηση, η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν εξέφρασε θεσµικά επιχειρήµατα, αλλά δεοντολογικά. «Μετά την πρότασή µας όµως για συναινετική λύση επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης ή η τήρηση του Συντάγµατος και των νόµων, καθώς ονειρεύεται την επάνοδο στη διακυβέρνηση προκειµένου να ελέγξει κρίσιµους θεσµικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνοµα συµφέροντα και να εκδικηθεί». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε λέγοντας ότι η άρνηση της Πειραιώς στη συναινετική επιλογή φανερώνει την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δηµοκρατικών θεσµών
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή