Απόψεις|03.06.2019 14:28

Δεν θα περνά απαρατήρητος ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ενα πράγµα είναι βέβαιο, µετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος -ό,τι κι αν κάνει- δεν θα περνά απαρατήρητος. Ούτως ή άλλως ουδέποτε η «διακριτική παρουσία» ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής του καριέρας. Συνολικά στους ψηφοφόρους ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου, αλλά ακόµη και στο ίδιο του το κόµµα, είχε πάντα «followers» ή «haters».

Ετσι για να µιλήσουµε µε διαδικτυακούς όρους. Πώς εξηγείται αυτό; Με δύο στοιχεία: Πρόκειται για πολιτικό που έχει έντονη προσωπικότητα και απόψεις «µε γωνίες». ∆εν επέλεξε ποτέ την τακτική του «τα έχω καλά µε όλους», αλλά σε κάθε δίληµµα ή δίπολο που έβρισκε µπροστά του -και δεν ήταν λίγα- επέλεγε πλευρά. Επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπήρξε ποτέ «εκτελεστής» πολιτικών γραµµών και τακτικών. Αντιθέτως -ανεξαρτήτως εάν συµφωνεί κανείς ή όχι µε τις εκάστοτε θέσεις του- ήταν παραγωγός πολιτικής. Πάντα στο µυαλό του καταστρωνόταν ένα συγκεκριµένο πολιτικό σχέδιο, συνοδευόµενο συνήθως µε µια ολοκληρωµένη ιδεολογική πλατφόρµα.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόµη και το τελευταίο διάστηµα στο ΚΙΝΑΛ ήταν ο µοναδικός πόλος που πρότεινε κάτι σαφέστατο και συγκεκριµένο. Η θεωρία της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν δική του. Αν και πολλοί άλλοι χρησιµοποιούσαν τον όρο. Το ίδιο και η πρόταση κοινωνικής συµµαχίας, την οποία αποκαλεί «µέτωπο της λογικής». Καταλάβαινες πολύ καλά τι λέει, τι ζητά και τι ακριβώς θα πράξει στο πολιτικό σκηνικό. Εδώ βρίσκεται και η «βαθιά» αιτία που οδήγησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στο να τον σπρώξει προς την έξοδο. (γιατί προφανώς αυτό έγινε, ό,τι κι αν λέει επισήµως το κόµµα περί προσωπικής επιλογής του Ευάγγελου Βενιζέλου).

Η Φώφη Γεννηµατά γνώριζε ότι οποιαδήποτε µετεκλογική πολιτική διαπραγµάτευση θα ήταν αδύνατη µε τον Βενιζέλο στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της. Για να διαπραγµατευτείς πρέπει τουλάχιστον να έχεις τον έλεγχο. Οσοι γνωρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο λένε ότι δύσκολα θα προχωρήσει σε συγκρότηση πολιτικού φορέα. Αλλοι πιστεύουν ότι θα περιµένει πρόταση για την Προεδρία της Δηµοκρατίας. Εγώ το µόνο που µπορώ να σας πω είναι ότι θα έχουµε συχνά νέα του. Πως εκµεταλλευόµενος το έρεισµα που έχει στα µέσα ενηµέρωσης θα παρεµβαίνει συχνότατα στα πολιτικά πράγµατα. Περιµένοντας την κατάλληλη ευκαιρία.

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΕυάγγελος ΒενιζέλοςΠΑΣΟΚ