Απόψεις | 13.06.2019 20:26

Ο Κελαϊφί κάνει ό,τι θέλει και λογαριασμό δεν δίνει πουθενά

Ανδρέας Παπαλουκάς

Το χρήμα κινεί τα πάντα κι όποιος το διαθέτει, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους νόμους και κανονισμούς. Τι να λέμε τώρα… Το βλέπουμε σε όλη την κοινωνία, το διαπιστώνουμε και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που αποτελεί μέρος αυτής.

Ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί είναι ένας εξ αυτών, που συμπεριφέρεται ωσάν να είναι υπεράνω κανονισμών της UEFA.

Κι αν στα τέλη του περασμένου έτους πληροφορηθήκαμε ότι η Παρί Σεν Ζερμέν μπαίνει σε περιπέτειες, σε ό,τι αφορά το Financial Fair Play, εσχάτως διαβάζουμε ότι η γαλλική ομάδα προσφέρει τρελά λεφτά στον Ματάις ντε Λιχτ, προκειμένου να δελεάσει τον 20χρονο διεθνή Ολλανδό στόπερ του Αγιαξ, που πολιορκείται ακόμα από την Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Γιουβέντους, οι οποίες, όμως, φέρονται να του προσφέρουν μέχρι 7 εκατ.€. Αντιθέτως, η Παρί τού δίνει, αν πιστέψουμε τον «Guardian», το ιλιγγιώδες ποσόν των 20εκατ.€ ετησίως, χρήματα τα οποία ουδείς άλλος αμυντικός έχει λάβει μέχρι τώρα, κάτι που αναδεικνύει το… άκρως τρελό της υπόθεσης.

Σύμφωνοι, ο Ματάις ντε Λιχτ αποτελεί το next big thing του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στις θέσεις των αμυντικών. Παρότι ακόμα δεν έχει κλείσει τα 20 του χρόνια, φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, από τα 17 του χρόνια έχει αρχίσει να παίζει στην πρώτη ομάδα και από τα 18 του αποτελεί βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος. Στον Αγιαξ, έτσι, μια ομάδα που σαφώς επενδύει στο νέο «αίμα», αλλά αν δεν διαθέτεις περγαμηνές και τακτική παιδεία δεν παίζεις, ακόμα κι αν έχεις τον βασιλιά (της Ολλανδίας)… μπάρμπα.

Το θέμα μας, ωστόσο, δεν είναι ο Ματάις ντε Λιχτ, ούτε και ο μάνατζέρ του, Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος σπρώχνει τον παίκτη εκεί όπου ρέει άφθονο χρήμα, ζητώντας ο ίδιος, ως δώρο υπογραφής,  τουλάχιστον 10εκατ.€!

Το θέμα μας είναι ότι η UEFA περί άλλων τυρβάζει. Η εξάκις πρωταθλήτρια Γαλλίας από το 2011 και μετά, χρονιά-ορόσημο, καθώς τότε η Παρί περιήλθε στα χέρια του Καταριανού ζάμπλουτου επιχειρηματία Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, καλείται να εμφανίσει έσοδα 170εκατ.€. Κι αυτό το ποσό πρέπει να το εμφανίσει χωρίς να υπολογίζεται η (ενδεχόμενη) απόκτηση του ντε Λιχτ, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70εκατ.€, συν μπόνους. Οπερ σημαίνει πως αν ολοκληρωθεί η μεταγραφή του Ολλανδού στόπερ, τότε η Παρί πρέπει να πουλήσει κάποια από τα «ασημικά» της, τα οποία πρέπει να εισφέρουν στο ταμεία της ομάδας τουλάχιστον 240εκατ.€.

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πώς θ’  αντιμετωπίσει τον Καταριανό η UEFA, έναν επιχειρηματία ο οποίος από το 2011 έχει δαπανήσει 1.130.000.000€ (!!!) για μεταγραφές. Θα τον κακοκραδίσουν;

ΜπαρτσελόναΜατάις ντε ΛιχτUEFAΠαρί Σεν Ζερμέν