Απόψεις|18.06.2019 14:41

Στο µυαλό του Ερντογάν...

Έθνος Γνώμη

Οι επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης φαίνεται πως θα φρενάρουν την απόλυτη επικράτηση του Ερντογάν, αλλά είναι πρόωρο να προεξοφληθεί ήττα του. Στο µεταξύ, υπάρχει η πράξη ή η απειλή της γεώτρησης έξω από την Πάφο, µε µια παράφορη ρητορική που φτάνει να θεωρεί «ατζαµή» τον Μακρόν και να τάζει αεροναυτική βάση στα κατεχόµενα. Ακούστηκε ξανά η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναµη στο νησί, µε λίγα λόγια όλα µένουν ανοιχτά και µάλλον επίφοβα. Φυσικά, µετά τις εκλογές στην Πόλη, στο τέλος του µήνα, επίκειται συνάντηση του προέδρου Ερντογάν µε τον Τραµπ.

Και δεν είναι καθόλου πρωτοφανής συνήθεια της τουρκικής διπλωµατίας να τεντώνει όσο µπορεί το σχοινί, καθώς διεκδικεί κάποιον συµβιβασµό στην υπόθεση των S-400. Ωστόσο, η επιχείρηση «γενική αναδίπλωση και ό,τι µας κάτσει» έχει τις δυσκολίες της. Η Τουρκία έχει αποκτήσει συριακή λωρίδα στα νότια σύνορά της, οι σχέσεις της µε το Ισραήλ είναι τραχιές έως κακές, το Καστελόριζο λάµπει σαν ρουµπίνι στις βλέψεις για µια ευρύτερη ΑΟΖ, ενώ ό,τι έλειπε από την µπουγιαµπέσα ήταν το Ιράν, τα στενά του Ορµούζ και κάτι νάρκες. Τώρα, έχουµε κι από αυτά.

Η Ελλάδα εµµέσως αναµειγνύεται σε αυτά, καθώς δέχεται πυρά από σπόντα, αλλά η απόσταση Πάφος - Καστελόριζο δεν είναι τίποτε... Και η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναµη. Ασχετο µε αυτό, έρχονται εκλογές και πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε. ∆εν είναι σίγουρο πως η Ευρώπη θα προθυµοποιηθεί σε αυτήν τη φάση να «τιµωρήσει» τον άτακτο, αλλά σίγουρα θα δείξει µια αυστηρότητα, έστω «στο µιλητό». Ψυχραιµία, σύνεση και εγρήγορση χρειάζονται. Σε αυτό υπάρχει πανελλήνια οµοφωνία

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν