Απόψεις | 22.06.2019 14:14

Κόπωση υλικού;

Έθνος Γνώμη

Δεκαπέντε ηµέρες πριν από τις εκλογές και παραδόξως η ατµόσφαιρα δεν είναι ταραγµένη. Μάλλον η διεκπεραίωση τόσων εκλογικών αναµετρήσεων τον Μάιο, ειδικά η ένταση των ευρωεκλογών, πρωτοφανής βάσει των στατιστικών, έπαιξε τον ρόλο της. Και οι πρόσφατες δηµοσκοπήσεις θα συνέβαλαν.

Αν εµπιστευθούµε τις πρώτες ενδείξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει τα ποσοστά του σε έναν βαθµό, ενώ η αυτοδυναµία της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει πολλές πιθανότητες. Σε κάθε περίπτωση, µια πεντακοµµατική ή εξακοµµατική, ακόµη και επτακοµµατική Βουλή την 8η Ιουλίου αποτυπώνει την πραγµατικότητα, χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις µετρίου µεγέθους.

Ο λόγος της σχετικής ηρεµίας µπορεί να στηρίζεται στην ανάγκη περαιτέρω διεργασιών που τα κόµµατα καλούνται να αντιµετωπίσουν όχι αύριο, αλλά µεθαύριο. Στην ουσία ο προεκλογικός αγώνας θα εξελιχθεί προς ενδιαφέρουσες εξελίξεις το κατακαλόκαιρο. Αυτοί που επιµένουν «στα µπάνια του λαού» ελαφρώς θα ταλαιπωρηθούν.

Τα τρία πρώτα κόµµατα, Νέα ∆ηµοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, έχουν αναµενόµενες τακτικές. Ελάχιστα µεταβάλλουν τη στρατηγική τους. Απεναντίας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο νέες υποψηφιότητες για τη Βουλή, των κυρίων Βαρουφάκη και Βελόπουλου. ∆εν είναι σαφές εάν οι προγνώσεις θα επιτύχουν, αλλά είναι προφανές πως «κόβουν» ψήφους από τα δύο πρώτα κόµµατα.

Η σχετική κόπωση των ψηφοφόρων φαίνεται να έχει απήχηση στα κοµµατικά επιτελεία. Οι υψηλοί τόνοι ενδεχοµένως να κρατηθούν για την έκπληξη της τελευταίας µέρας. Αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς µας ενδιαφέρουν άµεσα, παίζουν και αυτές τον ρόλο τους

πολιτικά κόμματαεθνικές εκλογές 2019εκλογές