Απόψεις|23.06.2019 14:25

Αξίζει να δώσουµε τη µάχη

Newsroom

Της Ευγενίας (Τζένης) Αρσένη

Στον απόηχο των ευρωεκλογών και, µέσα σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα, καλούµαστε να πάρουµε ως πολίτες µία από τις σηµαντικότερες αποφάσεις µας, αυτή της επιλογής της κυβέρνησης για τα επόµενα τέσσερα χρόνια. Το προηγούµενο διάστηµα µιλούσαµε για την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάµεων µπροστά σε µια Ευρώπη που ρέπει -και, δυστυχώς, συνεχίζει- προς βαθιά συντηρητικούς δρόµους. Εάν ψηφίσαµε µε αυτό το κριτήριο, το αποτέλεσµα θα εγείρει πολλά ερωτήµατα. Γιατί να θέλουµε τον κόσµο να κινείται συντηρητικά; Ηταν, στ’ αλήθεια, η συνειδητή επιλογή µιας τέτοιας πολιτικής ή µια κίνηση που δήλωνε απογοήτευση, κούραση, ίσως ακόµα και θυµό;

Το πρόγραµµα κάθε κοµµατικού σχηµατισµού αντανακλά τη νοοτροπία, τους στόχους, την πολιτική και τις προτεραιότητές του. Κατά καιρούς διατυπώνεται µεγάλη αµφισβήτηση για την ύπαρξη ιδεολογίας. ∆εν µπορούµε, όµως, να κάνουµε συµψηφισµούς. Ιδεολογίες υπάρχουν και είναι διακριτές. Υπάρχει αριστερή και δεξιά πολιτική και, ακόµα και όταν η πρώτη στην εφαρµογή της έχει λάθη ή αστοχίες, παραµένει πάντα η πολιτική του ανθρωπισµού, της συλλογικότητας, η πολιτική που νοιάζεται για εκείνους που έχουν πρώτα ανάγκη, που αγωνίζεται για τα εργασιακά, που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώµατα και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους πέρα από εθνικότητα και φύλο.

Ο,τι και να γίνει, αυτές είναι οι θεµελιώδεις αξίες της Αριστεράς, δεν αλλάζουν, είναι βαθιά ριζωµένες σε κάθε της έκφανση και, εποµένως, και στη διακυβέρνησή της. Βιώσαµε τη δύσβατη περίοδο των µνηµονίων και καταφέραµε να ξεπεράσουµε την κρίση, δίνοντας καθηµερινά µάχες πρώτα από όλα εµείς οι πολίτες µε τους κόπους µας. Και σταδιακά άρχισαν να ανοίγουν θέσεις εργασίας, να διευρύνονται οι δυνατότητες για τους νέους, να ενισχύονται νέες επιχειρήσεις, να γίνονται ξανά επενδύσεις, να υπάρχουν διευκολύνσεις στη φορολογία. Και οι κόποι µας αναγνωρίστηκαν από την κυβέρνηση, γιατί Αριστερά είναι να εκτιµάς, να αναγνωρίζεις και να εκφράζεις στην πράξη την ευγνωµοσύνη σου στη συλλογικότητα, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά.

Αγωνιστήκαµε γιατί πιστέψαµε πως κάτι µπορεί να αλλάξει. Και τα καταφέραµε. Τώρα, λοιπόν, έπειτα από όλους αυτούς τους καθηµερινούς αγώνες, δεν αξίζει να βιώσουµε την προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τον ογκόλιθο των µνηµονίων στις ζωές µας; Η απογοήτευση που νιώθουµε για τη συντηρητική ροπή της Ευρώπης ας µη γίνει η πραγµατικότητα στην πολιτική επιλογή της Ελλάδας. Η µνήµη δεν µπορεί να αλλοιώνεται τόσο γρήγορα. Ας µην ξεχνάµε τα παλαιότερα χρόνια, έχοντας στις σκέψεις µας κάποιες πιο πρόσφατες δύσκολες στιγµές. Αξίζει να δώσουµε τη µάχη για να πάει ο κόσµος µπροστά, φτάσαµε ως εδώ ύστερα από προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες, είναι τόσο κρίµα να πάνε όλα χαµένα και να µη δούµε τη συνέχεια για την οποία εµείς παλέψαµε. Το οφείλουµε στους εαυτούς µας, στους κόπους µας, στα παιδιά µας.

Η Ευγενία (Τζένη) Αρσένη είναι υποψήφια βουλευτής Β' Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

ΣΥΡΙΖΑεθνικές εκλογές 2019