Απόψεις|04.07.2019 14:32

Εκλογές 2019: Τα ερωτηµατικά της κάλπης

Έθνος Γνώμη

Ερωτηµατικά και ζητούµενα των εκλογών παραµένουν το αν θα µπουν στη Βουλή τα προσωποπαγή κόµµατα των Βαρουφάκη και Βελόπουλου και το µέγεθος της διαφοράς πρώτου-δεύτερου κόµµατος αφού ένας στους 8 ψηφοφόρους δηλώνει αναποφάσιστος...

Οχι ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σηµασία η διαφορά πρώτου-δεύτερου κόµµατος για την επίτευξη αυτοδυναµίας. Καµία σχέση. Ωστόσο, το πρεστίζ και οι συσχετισµοί στο νέο πολιτικό περιβάλλον, οι πρωτοβουλίες και ο «αέρας» της νέας κυβέρνησης, θα είναι διαφορετικά αν η διαφορά είναι µικρότερη ή µεγαλύτερη των ευρωεκλογών. Αντίθετα, το µέγεθος της αυτοδυναµίας της Ν∆ επηρεάζεται από την είσοδο ή µη των δύο νεοπαγών κοµµάτων στη νέα Βουλή.

Μεγαλώνει αν κάποιο από τα δύο κόµµατα ή, πολύ περισσότερο, και τα δύο µείνουν εκτός νυµφώνος. Ο διπολισµός ενισχύεται θεαµατικά. Ενδεχοµένως να πλησιάσει το 70% αθροιστικά το ποσοστό Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όµως που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η κίνηση ψηφοφόρων από τα µικρότερα κόµµατα προς τη Ν∆ ιδιαίτερα, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυσυλλεκτικότητά τους, οι πολλές διαφορετικές εισροές, δείχνουν ότι γεννιέται και ενισχύεται ένας νέος δικοµµατισµός-διπολισµός.

Το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να κρατάει τα ποσοστά των ευρωεκλογών, ενώ τα άλλα µικρότερα κόµµατα φθίνουν ελαφρώς. Ολα αυτά βεβαίως τέσσερις µέρες πριν από την ψήφο του κυρίαρχου λαού, που αναµένεται να στείλει τα δικά του µηνύµατα και µε τον βαθµό συµµετοχής του σε αυτές τις καλοκαιρινές κάλπες.

εκλογές 2019εθνικές εκλογές 2019αποτελέσματα εκλογών 2019