Απόψεις|08.07.2019 12:14

Τα αποτελέσματα των εκλογών με μια πρώτη ματιά

Έθνος Γνώμη

Ηρθε µε ποσοστό και έδρες που εξασφαλίζουν αυτοδύναµη τετραετή θητεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µπορεί να κυβερνήσει απρόσκοπτα, αφού λείπουν ενδιάµεσα εκλογικά εµπόδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βελτιώσει το ποσοστό των ευρωεκλογών και να υπερβεί το ψυχολογικό όριο του 30%. Αυτό δίνει στον Τσίπρα τον «αέρα» να επιχειρήσει την επανίδρυση, τον επανακαθορισµό του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί. Το ΚΙΝΑΛ πήρε κάτι παραπάνω σε ποσοστό από τις ευρωεκλογές. Υπάρχει ο χώρος, αλλά είναι ο «µικρός» ανάµεσα στις µυλόπετρες ενός ενδυναµωµένου δικοµµατισµού...

Που σηµαίνει ότι «πρέπει να αποφασίσει µε ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει»...

Μείζον εθνικό θέµα η αφάνεια και περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής έπειτα από αρκετά χρόνια επιθετικότητας, προκλήσεων και βίαιων ενεργειών, που δηµιούργησαν, από αντίδραση, ένα συνταγµατικό τόξο. Από την άλλη, δύο «άκρα» αυτού του τόξου, τα νέα κόµµατα των Βαρουφάκη και Βελόπουλου, ορίζουν πιθανά σηµεία τριβής µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα ∆ηµοκρατία, αλλά είναι άνισα τα µεγέθη και µπορεί να αναµένονται έντονες κοινοβουλευτικές στιγµές, αλλά έως εκεί.

Καθώς η δυναµική τους είναι προσωπικού χαρακτήρα, η πολιτική ένταση που ίσως προκαλέσουν θα αλωθεί από την καθηµερινότητα. Το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάµεις του και τη γνωστή «περπατησιά» του. Ανανεώνεται σε ψηφοφόρους, αλλά δεν διευρύνεται. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα νέο τοπίο. Θα υπάρξουν οπωσδήποτε διαφορές και διαµάχες που θα κριθούν από τον χρόνο τον οποίο η Νέα Δηµοκρατία θα καταφέρει να συντµήσει στο πρώτο διάστηµα της θητείας της. Οσο ταχύτερα κατορθώσει να πείσει στα πρώτα της βήµατα τόσο πιο ήρεµα θα εξελιχθεί η κατάσταση.

αποτελέσματα εκλογών 2019εθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019