Απόψεις|16.11.2018 15:20

Η Τερέζα Μέι µεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

Newsroom

Την Κυριακή συµµετέχει στη βρετανική επίσηµη τελετή για την επέτειο. Την ίδια ώρα, όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες -συµπεριλαµβανοµένου του Ντόναλντ Τραµπ- βρίσκονται στο Παρίσι για την «κυρίως» τελετή µνήµης. Στη διάρκεια των πέρα-δώθε µεταξύ της χώρας της και της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά και των συζητήσεών της για το Brexit µε τον Μακρόν και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας αποφασίζει ότι είναι µια καλή στιγµή να κάνει ένα τηλεφώνηµα στον Ντόναλντ Τραµπ.

Θέλει να τον συγχαρεί για την επικράτηση των Ρεπουµπλικάνων στη Γερουσία στις ενδιάµεσες εκλογές. Ο Αµερικανός πρόεδρος δέχεται το τηλεφώνηµα, ενώ βρίσκεται στο προεδρικό αεροπλάνο για το Παρίσι. Το πιθανότερο είναι ότι παρακολουθεί Fox News ή κάνει εκνευρισµένα tweets εναντίον των ∆ηµοκρατικών και του ειδικού εισαγγελέα Μίλερ ή «τα έχει πάρει» µε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι.

Ετσι, σύµφωνα µε διαρροές στον διεθνή Τύπο, ο Τραµπ σηκώνει το τηλέφωνο και αρχίζει να... λούζει την κυρία Μέι για τη στάση της κυβέρνησής της στην κόντρα µε το Ιράν, για την ήπια προσέγγισή της όσον αφορά στο Brexit και για τις «άδικες εµπορικές συµφωνίες» µε την Ευρώπη. Παρά τα «φίλια πυρά» του Τραµπ, η Τερέζα Μέι τη ∆ευτέρα και την Τρίτη εµφανίζεται σχεδόν χαλαρή την ώρα που οι συζητήσεις για τη συµφωνία µε την ΕΕ φτάνουν σε κοµβικό σηµείο.

Μετά έρχεται η Τετάρτη. Η τεχνική συµφωνία των 585 σελίδων για την αποχώρηση πέφτει σαν κοµήτης στο Λονδίνο. Οι Τόρις αρχίζουν να ακονίζουν τα µαχαίρια τους για το αλληλοφάγωµα που ξεκινάει µε την... πρόσκρουση. Υπουργοί παραιτούνται και ακραίοι υπέρµαχοι του Brexit ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε πρόταση µοµφής εναντίον της Μέι. Οι φιλοευρωπαίοι τρίβουν τα χέρια τους.

Κανένα από τα δύο στρατόπεδα (των υπέρµαχων της αποχώρησης από τη µία και των αντιπάλων της) δεν θέλει τη συµφωνία. Επί δύο ηµέρες η πρωθυπουργός γιουχάρεται στη Βουλή των Κοινοτήτων κάθε φορά που µιλάει. Σίγουρα η Τερέζα Μέι τις τελευταίες µέρες αναπολεί την εποχή που έκανε τη µεγαλύτερη αταξία της ζωής της, η οποία, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της κατά το παρελθόν, ήταν να τρέχει µέσα στους σιτοβολώνες του Σάσεξ µε κάποιον φίλο. Την εβδοµάδα αυτή η Βρετανίδα πρωθυπουργός κοίταξε στην άβυσσο. Η άβυσσος ανταπέδωσε το βλέµµα.