Απόψεις|15.07.2019 13:55

Η αντιπαράθεση µε την πραγµατικότητα

Έθνος Γνώμη

Αφού καθίσει η σκόνη των εκλογών έρχεται πάντα η κρίσιµη ώρα της αντιπαράθεσης µε την πραγµατικότητα. Και αυτή γίνεται, επίσης πάντα, στη Βουλή. Καθώς λοιπόν ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδοµάδα µετά τις εκλογές, έρχεται η επίσηµη πρώτη της νέας κυβέρνησης. Το πρώτο µεγάλο κρας τεστ που θα δοθεί στη Βουλή µε την κατάθεση των πρώτων νοµοσχεδίων. Εκεί η κυβέρνηση θα δείξει εµπράκτως τι προτίθεται να κάνει. Ψηλά στην ατζέντα είναι φυσικά το φορολογικό, καθώς η Ν∆ στήριξε σηµαντικό µέρος της προεκλογικής καµπάνιας της σε υποσχέσεις φοροελαφρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Μένει λοιπόν να αποδειχθεί τι θα γίνει στην πράξη, δεδοµένου ότι το φορο-νοµοσχέδιο αναµένεται να είναι από τα πρώτα που θα κατατεθούν στη νέα Βουλή. Η εξίσωση δεν είναι από τις ευκολότερες, καθώς το νέο οικονοµικό επιτελείο καλείται να βρει δύσκολες ισορροπίες ανάµεσα στα πάντα έτοιµα φρένα των θεσµών και την ανάγκη να δώσει σήµα τήρησης των προεκλογικών υποσχέσεων.

Τη συνθήκη δεν κάνει ευκολότερη η πιθανότητα ενός δηµοσιονοµικού κενού, που σίγουρα θα αποτελέσει σηµείο ισχυρής αντιπαράθεσης τους επόµενους µήνες µε τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό, όλα µπαίνουν στο ζύγι και αναζητείται η βέλτιστη αλλαγή µείγµατος που θα δίνει το απαραίτητο περιθώριο για αλλαγές. Τα σενάρια ψήφισης των φορο-µέτρων αργότερα, προς τον Οκτώβριο, ή το σπάσιµο σε δύο στάδια βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη στο µέτωπο του φορολογικού θα έχει σίγουρα µεγάλο ενδιαφέρον.

φορολογίακυβέρνηση