Απόψεις|20.07.2019 11:55

Κράτος και πολίτες

Έθνος Γνώμη

Δεν είχαν περάσει παρά µόνο λίγα λεπτά από τη στιγµή που ο Εγκέλαδος τροµοκράτησε την Αττική και οι σεισµολόγοι επαναλάµβαναν µε επιµονή την προτροπή για ψυχραιµία και αυτοσυγκράτηση. Θα περίµενε κάποιος ότι σε µια σεισµογενή χώρα όπως η Ελλάδα αυτή η προτροπή θα ήταν περιττή, αφού οι πολίτες -υποτίθεται - γνωρίζουν πώς να αντιδρούν σε περίπτωση σεισµού.

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε για ακόµα µία φορά, πολλοί, ακόµα και αν γνωρίζουν, αδιαφορούν επιδεικτικά. Το αποδεικνύει το µποτιλιάρισµα στις Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης, στις οποίες µπήκαν χιλιάδες αδιάφοροι οδηγοί για να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισµό τους.

Ήταν ευτύχηµα που ο χθεσινός σεισµός άφησε µικρές µόνο γρατζουνιές στην πρωτεύουσα. Αν υπήρχαν έκτακτες ανάγκες, η στάση όλων αυτών των οδηγών µπορεί να αποδεικνυόταν µοιραία. Το ότι αυτή η σκέψη δεν πέρασε από το µυαλό τους αποδεικνύει για άλλη µία φορά όχι µόνο το έλλειµµα γνώσης των βασικών κανόνων πολιτικής προστασίας, αλλά και το έλλειµµα υπευθυνότητας.

Η πολιτεία έχει µεγάλη ευθύνη. ∆εν εκπαιδεύει τους πολίτες από τα σχολικά τους χρόνια. ∆εν δηµιουργεί κουλτούρα και περιβάλλον πολιτικής προστασίας. Αυτό, όµως, δεν αθωώνει τους πολίτες στις περιπτώσεις στις οποίες η ατοµική ευθύνη σπανίζει. Ας τα έχουµε και τα δύο κατά νου…

σεισμός Αττικήσεισμός τώρασεισμός