Απόψεις|21.07.2019 13:18

Κωδικός «Μα»

Βούλα Κεχαγιά

Μα! Και να θέλεις να αγιάσεις δεν µπορείς! Σε δύο «µα» είχε επενδύσει αντιπολιτευτικά η σηµερινή κυβέρνηση µία ολόκληρη χρονιά προτού στηθούν οι κάλπες: στο Μακεδονικό και το Μάτι. Για το πρώτο θέµα που συνδεόταν µε τη Συµφωνία των Πρεσπών κατέθεσε πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για το δεύτερο, την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, αξίωσε τα κεφάλια επί πίνακι υπουργών της κυβέρνησης και αξιωµατικών των Σωµάτων Ασφαλείας, µεταξύ των οποίων και ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας.

Παραδόξως (;) το Μακεδονικό µπήκε στα πολύ ψιλά γράµµατα του προεκλογικού συµβολαίου της Νέας ∆ηµοκρατίας. Από τον Μάρτιο κι έπειτα, και ενώ οι ΑΝΕΛ είχαν αποχωρήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Πειραιώς υπέστειλε τις σηµαίες της Μακεδονίας και χαµήλωσε αισθητά τους τόνους της αντιπαράθεσης για το θέµα. Πριν από τη µάχη των ευρωεκλογών την απασχολούσαν ο Πολάκης -άλλη µία πρόταση µοµφής-, η σύνταξη της Λοΐζου (τη «δόξα» της ζήλεψε η Μοροπούλου), οι πρωθυπουργικές διακοπές στο κότερο και η αποφυγή της οποιασδήποτε πολιτικής σύγκρουσης µέσω ενός debate. Ωσπου µας προέκυψε ακόµη ένα «µα»: του Μαυρωτά. Κορυφαίου στελέχους του Ποταµιού που ενώ υπερασπίστηκε τη Συµφωνία των Πρεσπών, διορίστηκε γενικός γραµµατέας Αθλητισµού στη νέα κυβέρνηση, για να διαπιστώσει αλλαγή κλίµατος στη Ν∆ απέναντι στο Μακεδονικό. Υστερα ήρθαν οι µέλισσες! Και για την ακρίβεια δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Ν∆ πως η Συµφωνία των Πρεσπών έχει και τα καλά της... Βεβαίως προηγήθηκαν της υπόδειξης του πρωθυπουργού προς τα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του πως «η κατεύθυνσή µας είναι να δουλεύουµε περισσότερο και να µιλάµε λιγότερο».

Είπε και κάτι άλλο όµως ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόµενος στους βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας: «Η ψήφος της 7ης Ιουλίου υπήρξε µια ηχηρή απάντηση στη δηµαγωγία»! Μα τις χίλιες αρκούδες, που θα αναφωνούσε και ο Μπλεκ! Οι πρώτες ηµέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης καταδεικνύουν ότι το Μακεδονικό, όπως και το Μάτι, µε τον τότε αποπεµφθέντα αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. να αναλαµβάνει τώρα γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας, αποτέλεσαν την επιτοµή της δηµαγωγίας. Και αν σήµερα η κυβέρνηση δεν νιώθει την ανάγκη να «απολογηθεί» σε όλους όσοι χαρακτήριζε «προδότες» γιατί οδήγησαν στη Συµφωνία, ενδεχοµένως να αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις σε όλους όσοι έπνιξαν τις προσδοκίες τους περιµένοντας την αποξήρανση των Πρεσπών.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΜάτιΜακεδονικόκυβέρνηση