Απόψεις|01.08.2019 19:04

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός, όχι η κυβέρνηση

Ανδρέας Παπαλουκάς

Οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει, κι αυτό είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού. Οι νυν κυβερνώντες αυτού του τόπου αναζητούν τη φόρμουλα, προκειμένου ο Ολυμπιακός να παραμείνει στην Basket League. Ψάχνουν να βρουν αν υπάρχει τρόπος ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να παραμείνουν εκεί όπου βάσει δυναμικής ανήκουν, εκεί όπου τους θέλει το φιλοθέαμον κοινό, κι ας υπήρξαν εκ μέρους των διοικούντων την εν λόγω ΚΑΕ αρκετές «στραβοτιμονιές», που έριξαν την ομάδα στα βράχια.

Το ένα λάθος τους έφερε το άλλο, την ομάδα στην Α2 και τους ιθύνοντες του μπάσκετ, αλλά και τους κυβερνώντες σε εξεύρεση λύσης που θα περάσει όσο το δυνατόν ανώδυνα σε όλους εκείνους που εναντιώνονται, που θέλουν να ισχύσουν οι νόμοι και οι κανονισμοί. Οτι αφ’ ης στιγμής οι διοικούντες τον Ολυμπιακό, με το απαραίτητο πουσάρισμα της Θύρας 7, επέλεξαν να οδηγήσουν την ομάδα στον γκρεμό, θα πρέπει ν’ αγωνιστεί στην κατηγορία εφ’ ω ετάχθη.

Στην Α2, δηλαδή, καθώς εκεί, άλλωστε, δήλωσε συμμετοχή. Οσο για τις Αδριατικές και της Βαλτικές Λίγκες, όπως διακινούσαν επί μακρόν οι «ερυθρόλευκοι», ήταν του στιλ «να’χαμε να λέγαμε». Να πιέσουμε καταστάσεις, μήπως και οι ιθύνοντες του μπάσκετ οπισθοχωρήσουν και ικανοποιήσουν λίγα από τα «θέλω» μας. Οταν διαπίστωσαν ότι οι… απειλές δεν έπιαναν, άφησαν τους ξένους χορούς κι έπιασαν τα… καλαματιανά.

Προς παρόν, όπως διαπιστώνετε, ο Ολυμπιακός δημιούργησε ομάδα ΜΟΝΟΝ για τη Euroleague, όχι, όμως, και για την Α2, όπως διατεινόταν για καιρό. Τι σημαίνει αυτό; Μήπως περιμένει από την κυβέρνηση να «παίξει» μπάλα, ακόμα κι αν χρειαστεί (η κυβέρνηση) να κάνει… μπρος – πίσω βήματα. Στην πραγματικότητα η νέα αθλητική ηγεσία ψάχνει ένα φάουλ non call, το οποίο δεν θα προκαλέσει τη φίλαθλη κοινή γνώμη. Είμαι, θαρρώ, σαφής. Αναφέρομαι στους φιλάθλους, όχι στους οπαδούς, οι οποίοι ούτε από non call καταλαβαίνουν, ούτε τίποτα. Ακόμα και με σκανδαλώδη τρόπο να κερδίσει η ομάδα τους, ποσώς τους ενδιαφέρει. Μην σας πω πως αν πρόκειται για νίκη σε ντέρμπι τούς εξιτάρει ακόμα περισσότερο η ιδέα να κατακτάται η νίκη με τέτοιο τρόπο.

Είναι βέβαιο ότι η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού κάτι θα εμπνευστεί  ώστε να παραμείνει στην Basket League, έστω και με σκανδαλώδη τρόπο, ο Ολυμπιακός, όπως επιτάσσει, άλλωστε, το συμφέρον του αθλήματος. Ναι, πολύ πιθανόν, ο Δ. Γιαννακόπουλος να ξεσηκωθεί. Όμως κι εκείνος δεν πρέπει να ξεχνάει πώς ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός παρέμεινε στη Super League το καλοκαίρι του 2018. Με απόφαση-σκάνδαλο δεν απέφυγε τον υποβιβασμό, όταν ο ΚΑΠ, εν μια νυκτί, έγινε κουρελόχαρτο; Τότε, που με την ψήφο και του Ολυμπιακού διατηρήθηκε στη Super League. Όπως είχε γίνει και το 1975, στην υπόθεση των «λουλουδιών», την οποία οι νεότερες γενιές ίσως απλώς την έχουν ακουστά.

Τότε, που ο Παναθηναϊκός είχε κατηγορηθεί για απόπειρα δωροδοκίας δύο ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, καταγγελία που έγινε μετά το ματς, με τους «πράσινους», σε ποινικό επίπεδο να κρίνονται ένοχοι. Σε αθλητικό, ο Παναθηναϊκός απέφυγε τον υποβιβασμό και τον διασυρμό χάρη στην ψήφο τού εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού, Γιώργου Ανδριανόπουλου, ο οποίος, ως πρόεδρος του πενταμελούς Γνωμοδοτικού Αθλητικού Συμβουλίου (κάτι σαν τους Αθλητικούς Δικαστές), τάχθηκε υπέρ της αθώωσης του «αιώνιου» αντιπάλου. Κι όπως λέγεται, είπε στον αδελφό του Λεωνίδα: «Δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Αλλωστε, με ποιον θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο; Με τον Εθνικό μόνο, να κόβουμε 50 εισιτήρια;»

Αλλοι καιροί, άλλα ήθη; Οψόμεθα…

θύρα 7ΠαναθηναϊκόςEuroleagueΟλυμπιακός