Απόψεις|05.08.2019 12:26

Οι «κώδικες» των fake news

Χρήστος Μαχαίρας

Επί μία τετραετία, το πιο hot αφήγημα των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο νόμος Παρασκευόπουλου και τα δεινά που επισώρευσε στην κοινωνία. Σύμφωνα με τη δημοφιλέστερη ανάγνωση των αντιπολιτευόμενων media, το νομοθέτημα του Θεσσαλονικιού καθηγητή δεν υιοθετήθηκε για να αποσυμφορήσει τις φυλακές ή για να απαλλάξει τη χώρα από τις συνεχείς καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά για να υπηρετήσει εμμονές και ιδεοληψίες. Κάπως έτσι, υποτίθεται πως άνοιξε τις πόρτες των φυλακών σε κάθε καρυδιάς καρύδι και παρέδωσε πόλεις και χωριά στο οργανωμένο έγκλημα.

Από τις εκλογές και μετά, τη θέση του νόμου Παρασκευόπουλου πήραν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, οι οποίοι – ούτε λίγο ούτε πολύ – επιχειρείται να εμφανισθεί ότι γράφτηκαν κατ’ επιταγήν του συνδικάτου του εγκλήματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Κορκονέα, η μείωση της ποινής του οποίου αποδίδεται στους νέους Κώδικες, αν και όλοι κατανοούν ότι το σπάσιμο των ισοβίων δεν επεβλήθη από αυτούς, αλλά από την αναγνώριση συγκεκριμένων ελαφρυντικών.

Με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε μέχρι 30/06/2019, η αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού απέκλειε την ισόβια κάθειρξη και επέφερε ποινές από 10 έως 20 χρόνια. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον νέο κώδικα, με τη διαφορά ότι το πλαίσιο της ποινής κυμαίνεται από 10 έως 15 χρόνια. Με άλλα λόγια, η αναγνώριση του ελαφρυντικού ανοίγει την πόρτα της φυλακής κι όχι «οι κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ» - οι οποίοι, παρεμπιπτόντως έχουν συνταχθεί από τους κορυφαίους της ποινικής επιστήμης.  Αλλά όλα αυτά, φαίνεται πως δεν απασχολούν. Οι πολιτικές εντυπώσεις μετράνε...

νόμος ΠαρασκευόπουλουΕπαμεινώνδας ΚορκονέαςΑλέξης Γρηγορόπουλοςνέος Ποινικός Κώδικας