Απόψεις|01.09.2019 12:43

Τι πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σπύρος Σεραφείμ

Πρόταση στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021 -επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία- απευθύνει με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Observer ο Κυριάκος Μητσοτάκης. O πρωθυπουργός προτείνει «ως πρώτο βήμα» για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα να εκτεθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην Αθήνα - πάντα με αφορμή το 2021. «Η συγκυρία είναι εξαιρετική», τόνισε ο ίδιος.

Αυτή η πρόταση, που διατυπώνεται μέσω της εφημερίδας, έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για επιστροφή μετόπης του Παρθενώνα από το Λούβρο.

Την ίδια ώρα, στον καφενέ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το κυριακάτικο φραπουτσινόγαλο στο χέρι, ξεκινούσαν να αγορεύουν οι «φιλόσοφοι». Στην περίπτωση κατά την οποία ο Σεπτέμβρης σας έπεσε βαρύς μετά την ανεμελιά του θέρους, είναι μια καλή ευκαιρία να γελάσει το χειλάκι σας με τα επιχειρήματα τα οποία θα διαβάσετε στα timeline σας. Εκεί, λοιπόν, γράφτηκαν τα απίθανα, τα οποία συνοψίζονται στην ακόλουθη πρόταση: «Θα σου εγώ τι έπρεπε να κάνει ο Μητσοτάκης». Αυτά τα διαδικτυακά ανυπέρβλητα «Εγώ», λοιπόν, θεωρούν ότι έχουν τις απόλυτες λύσεις προκειμένου να επαναπατριστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελούν το απαύγασμα της διπλωματίας, με απαράμιλλες τεχνικές, αξεπέραστα και ακράδαντα επιχειρήματα τύπου «θα έμπαινα στην Ντάουνινγκ Στριτ, θα έπιανα τον Μπόρις από το πέτο και θα του σπικάριζα δυο φωνήεντα. Είσαστε κλέφτες, μας πήρατε τα Μάρμαρα, δώστε τα πίσω, αλλιώς δεν θα στείλουμε ποτέ ξανά Έλληνες φοιτητές, δεν θα ξαναψωνίσουμε κανέναν δίσκο των μουσικών συγκροτημάτων σας και η μουσική βιομηχανία σας θα πεθάνει». «Εγώ», πετάγεται ένας άλλος, πιο διαλλακτικός, «θα έλεγα στον Τζόνσον ότι αφού είναι λάτρης της Ελλάδας και ότι μπορεί να απαγγείλει τους 100 πρώτους στίχους της Ιλιάδας, ενώ όταν εγκαταστάθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία κότσαρε μια προτομή του Περικλή στο γραφείο του, αφού τον θαυμάζει, να αφήσει τα κόλπα και να μας τα δώσει (σ.σ. τα Γλυπτά) για πάντα πίσω». Διάολε, πώς και δεν θα τα σκέφτηκε ποτέ κανείς όλα αυτά;

Εννοείται ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί που έγραψαν στα social media προφίλ τους ότι «ο Μητσοτάκης ζητάει σαν φτωχός συγγενής να του δανείσουν την κληρονομιά μας, παίρνοντάς το απόφαση ότι δεν θα τα πάρουμε ποτέ πίσω». Στην ίδια συνέντευξή του, όμως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η ελληνική απαίτηση για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών παραμένει» και η εκτίμησή του είναι πως «θα είναι μια χαμένη μάχη των Βρετανών η επιμονή τους να μην επιστραφούν. Η απαίτησή μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ακέραια. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν μια χαμένη μάχη. Γιατί είναι μια χαμένη μάχη. Η πίεση θα αυξάνεται διαρκώς», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαμένη μάχη, ταυτόχρονα, είναι να καταλάβουν, κάποτε, οι «πολιτικοί αναλυτές» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πως αυτά που λένε είναι -ας είμαι ευγενικός- μπαρούφες και πως στην περίπτωση κατά την οποία οι Βρετανοί μάς δανείσουν μέρος των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι μια καλή εξέλιξη, όπως κι αν αυτή μεταφράζεται, σε συνδυασμό με την επιστροφή μετόπης του Παρθενώνα από το Λούβρο.     

Πολλοί, πάντως, με αφορμή τις σχετικές κινήσεις Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα, θυμήθηκαν και τη Μελίνα Μερκούρη και τη διαρκή μάχη που έδινε για τον μόνιμο επαναπατρισμό των Γλυπτών. Την οποία Μελίνα, το 1986, ο Μπόρις Τζόνσον -πόσοι το θυμούνται αυτό;- είχε καλέσει στη Βρετανία για μία σχετική συζήτηση, από την οποία -πέραν της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων επί του ζητήματος- δεν πρόεκυψε κάτι απτό.

Η Μερκούρη -σαν τώρα το θυμάμαι- πολύ συχνά τόνιζε: «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα, προτού πεθάνω. Αν, όμως, έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Αυτή η υπέροχη γυναίκα ποτέ δεν πέθανε στις μνήμες μας και πάντα θα τη θυμόμαστε για όλα όσα έδωσε στην Ελλάδα. Και είναι βέβαιο ότι αν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δανείσουν αυτά που επιθυμούμε ως χώρα, η Μελίνα θα χαμογελά από εκεί που βρίσκεται. Ακόμα κι αν μεσολάβησε ένας Μητσοτάκης για όλα αυτά…

Μπόρις ΤζόνσονΚυριάκος Μητσοτάκηςγλυπτά του Παρθενώνα