Απόψεις|16.09.2019 16:06

Οταν ο Γκουτέρες κάνει τα στραβά µάτια

Μιχάλης Ιγνατίου

Η απειλή του Μπενιαµίν Νετανιάχου να προχωρήσει στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Βόρειας Νεκράς Θάλασσας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και δικαιολογηµένα. Πιεσµένος και ψυχολογικά, λόγω των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αναδείξει όλα τα εθνικιστικά στοιχεία του, που όµως τον βοήθησαν στο παρελθόν. Και «έπαιξε» σε απίστευτο βαθµό µε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που διατηρεί µε τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραµπ και Βλαντιµίρ Πούτιν. Μέχρι το Σότσι έφτασε, παραµονές των εκλογών, για να δείξει στους Εβραίους που έφτασαν στο Ισραήλ από τη Ρωσία ότι µπορεί να συνοµιλεί µε άνεση µε τον Πούτιν.

Πιεσµένος και ψυχολογικά, λόγω των πρόωρων εκλογών στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει αναδείξει όλα τα εθνικιστικά στοιχεία του, που όµως τον βοήθησαν στο παρελθόν. Και «έπαιξε» σε απίστευτο βαθµό µε τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που διατηρεί µε τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραµπ και Βλαντιµίρ Πούτιν. Μέχρι το Σότσι έφτασε, παραµονές των εκλογών, για να δείξει στους Εβραίους που έφτασαν στο Ισραήλ από τη Ρωσία ότι µπορεί να συνοµιλεί µε άνεση µε τον Πούτιν. 

Πρέπει να κάνετε τον κόπο και να µελετήσετε τις αντιδράσεις, διότι µας αφορούν. Ολοι, εκτός της Αµερικής, κατέκριναν τον Νετανιάχου, ο δε γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν ο πιο σκληρός όλων, εάν εξαιρέσουµε τον Αραβικό Σύνδεσµο. Είναι συνήθης η πρακτική του ΟΗΕ να επικρίνει το Ισραήλ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επικεφαλής του. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβληµα και τίθεται το µεγάλο ερώτηµα: Η Τουρκία δεν κάνει τα ίδια και χειρότερα στην Κύπρο; Η Τουρκία δεν είναι κατοχική δύναµη, όπως ακριβώς και το Ισραήλ; Οι Τούρκοι αξιωµατούχοι δεν πηγαινοέρχονται στα Κατεχόµενα, απ’ όπου απειλούν την Κύπρο και την Ελλάδα; Και τέλος πάντων: Ποια είναι η διαφορά της Αγκυρας από το εβραϊκό κράτος στα θέµατα του Παλαιστινιακού και του Κυπριακού; Οσο και να προσπαθήσετε, δεν πρόκειται να βρείτε καµία.

ται ότι γνώριζε το πρόβληµα της Κύπρου αρκετά καλά, πριν καν σκεφθεί να προσπαθήσει να κερδίσει τη γραµµατεία του ΟΗΕ. Πριν από τον διορισµό του, η κυβέρνηση της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας αλλά και η Ελλάδα συµµετείχαν στην εκστρατεία του για να εκλεγεί. ∆εν του ζήτησαν χάρες, απλώς να δει το Κυπριακό όπως όφειλε: ως θέµα εισβολής και κατοχής, ως συστηµατική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Τι έκανε; Ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα είχε υποσχεθεί ή, αν θέλετε, απ’ όσα ανέµεναν η Λευκωσία και η Αθήνα. Οπωσδήποτε δεν αναµένει κανείς ότι ένας γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ θα καταφέρει να εκδιώξει τα ξένα στρατεύµατα από το νησί. Τα στρατηγικά συµφέροντα είναι πολλά. Την ίδια στιγµή περιµένει πως θα είναι δίκαιος και για το Παλαιστινιακό και για το Κυπριακό και για τόσα άλλα θέµατα, που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Ο κ. Γκουτέρες αλλά και άλλοι διεθνείς παράγοντες, που επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό του Ισραήλ -και καλώς έπραξαν-, έκαναν τα στραβά µάτια στις αθλιότητες του Χουλουσί Ακάρ και του Αχµέτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα κατεχόµενα εδάφη της Κύπρου και µας προκάλεσαν µε τον πιο άθλιο τρόπο. Είδατε κάποια χώρα, εκτός της Ελλάδας που έχει υποχρέωση, να αντιδρά πραγµατικά; Οι εταίροι µας οι Ευρωπαίοι; Οι οποίοι έχουν και ένα σωρό οφέλη από την Κύπρο και την Ελλάδα; Κάποιο σοβαρό λάθος κάνουµε, διότι έχουµε φτάσει στο σηµείο να πιστεύουν πολλοί ξένοι πως εµείς ευθυνόµαστε για τα πάθη της κατοχής. Πως εµείς δεν επιθυµούµε λύση. Πως εµείς καταπιέζουµε τους Τούρκους στην Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη!

ΟΗΕΜπενιαμίν ΝετανιάχουΑντόνιο Γκουτέρες