Απόψεις|25.11.2018 18:33

Ουάσιγκτον: Απειλή κυρώσεων αν οι τρομοκράτες αποφυλακιστούν

Μιχάλης Ιγνατίου

Με την τρομοκρατία οι Αµερικανοί έχουν µια ψύχωση. Είτε συµφωνεί κανείς ή όχι µαζί τους, τα αµερικανικά θύµατα του τροµοκρατικού πολέµου µετρούνται σε χιλιάδες ψυχές. Η 11η Σεπτεµβρίου του 2001 δεν θα ξεχαστεί ποτέ στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου δεν λαµβάνουν καθόλου υπόψη τις θεωρίες συνωµοσίας που εκπορεύονται από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, διότι είδαν τον τρόµο µε τα ίδια τους τα µάτια.

Εκτός της διεθνούς τροµοκρατίας, θύµατα στους Αµερικανούς προκάλεσε και η λεγόµενη «εσωτερική» τροµοκρατία. Και ένα καλό παράδειγµα είναι η περίπτωση της Ελλάδας, όπου δολοφονήθηκαν και αθώοι. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, για την οποία πληρώνει βαρύ τίµηµα µέχρι σήµερα η Κύπρος, αναπτύχθηκαν τροµοκρατικές οµάδες στο όνοµα του... ελληνικού λαού! Και αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι, παρουσιάστηκαν ως «σωτήρες» της Ελλάδας.

Σ’ αυτές τις οµάδες, όπως αποδείχθηκε από τις συλλήψεις και τα δικαστήρια που ακολούθησαν, συµµετείχαν κάποιοι περίεργοι τύποι, άγνωστοι ακόµα και στις Αρχές. Στις µυστικές υπηρεσίες της Αµερικής πιστεύουν ακόµα ότι οι πραγµατικοί αρχηγοί δεν συνελήφθησαν ποτέ. Οι «θεωρητικοί» των τροµοκρατών συµβιβάστηκαν νωρίς µε το καθεστώς, που υποτίθεται πολεµούσαν, και µερικοί απέκτησαν σχέσεις και µε τη χώρα που κυνηγούσαν: ναι, την ίδια την Αµερική.

Θα µείνει στην ιστορία του τροµοκρατικού «αγώνα» ένας καβγάς µεταξύ στελεχών των αµερικανικών µυστικών υπηρεσιών και ενός εκ των «θεωρητικών» της ελληνικής τροµοκρατίας, σε ένα εστιατόριο στην Παλιά Βουλή, όταν τον έδειραν µπροστά στους εµβρόντητους θαµώνες.

Οι Αµερικανοί όταν θυµούνται τα θύµατά τους γίνονται άλλοι άνθρωποι. Θυµώνουν και εκδικούνται. Μερικοί που έχασαν αγαπηµένα πρόσωπα γίνονται θηρία ανήµερα όταν µιλούν για τον Κουφοντίνα, τον Ξηρό και τα άλλα περίεργα «παιδιά» της «17 Νοέµβρη».

Με αφορµή, λοιπόν, τις άδειες στον εκτελεστή της 17Ν, που δεν απολογήθηκε ποτέ για τα εγκλήµατά του, και την υπόθεση του Ξηρού, έχει σχηµατιστεί µια οµάδα στην Ουάσιγκτον, που αποτελείται από πρώην διπλωµάτες και συγγενείς των θυµάτων, η οποία ήδη αντιδρά µε πολύ επιθετικό τρόπο στην πιθανότητα αποφυλάκισής τους. Οι προειδοποιήσεις πάνε και έρχονται στην Αθήνα.

Στην Ουάσιγκτον έχει σχηµατιστεί µια οµάδα από πρώην διπλωµάτες και συγγενείς των θυµάτων, η οποία ήδη αντιδρά µε πολύ επιθετικό τρόπο στην πιθανότητα αποφυλάκισης τροµοκρατών. Οι προειδοποιήσεις πάνε και έρχονται στην Αθήνα

Ως γνωστό, στις 13 ∆εκεµβρίου θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγικός διάλογος της Ελλάδας και των Ηνωµένων Πολιτειών. Είναι µία από τις καλές στιγµές της ελληνικής διπλωµατίας και του προηγούµενου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Ποµπέο θα είναι ο επικεφαλής της αµερικανικής οµάδας στον στρατηγικό διάλογο µε την Ελλάδα.

Επικεφαλής της αµερικανικής οµάδας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και θα συµµετέχουν πολλοί αξιωµατούχοι της ελληνικής κυβέρνησης.

Μία από τις κατηγορίες του στρατηγικού διαλόγου που πρότεινε η αµερικανική πλευρά είναι η αντιτροµοκρατική συνεργασία. Επίσης πρότεινε και θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτών των κατηγοριών, η εσωτερική τροµοκρατία στην Ελλάδα είναι ένα βασικό ζήτηµα.

Οι Αµερικανοί δέχονται ότι έχει µειωθεί ο αντιαµερικανισµός, διότι είναι ένα γεγονός. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν αυτή που κατάφερε να «δαµάσει» το φαινόµενο, αλλά και η οποία το δηµιούργησε, εκµεταλλευόµενη την τραγωδία της Κύπρου. Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά: Οι Ηνωµένες Πολιτείες ναι µεν απολογήθηκαν και για την επιβολή της προδοτικής χούντας, µέσω του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον, και για το έγκληµα εις βάρος της Μεγαλονήσου µέσω του Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να διορθώσουν το τεράστιο ατόπηµα του Χένρι Κίσινγκερ  και της τότε διακυβέρνησης της χώρας. Αντίθετα, προσπάθησαν να επιβάλουν το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν, το οποίο ήταν έντονα φιλοτουρκικό.

Στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ δέχονται επίσης ότι έχουν µειωθεί οι επιθέσεις εναντίον αµερικανικών στόχων. Αλλά τους ανησυχεί που η Αθήνα δεν αντιµετωπίζει µε σοβαρότητα τις ανησυχίες τους για τον Κουφοντίνα. Μπορεί οι ελληνικές Αρχές να διαφωνούν, αλλά οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως ο εκτελεστής της 17Ν εργάζεται µέσα από τη φυλακή για τη δηµιουργία του νέου «αντάρτικου». Και όταν εξέλθει από αυτήν, θα εµπνεύσει πολλούς νέους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν, όπως δήλωσαν και δηµόσια. Οσοι παρακολουθούν τον τρόπο δράσης και αντίδρασης των Αµερικανών, έχουν ήδη εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι κάθε φορά που δίνεται άδεια στον Κουφοντίνα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ κάνει αυτεπάγγελτα δήλωση εναντίον του, χρησιµοποιώντας προσωπικές αναφορές.

Αυτό και µόνο δείχνει τι θα ακολουθήσει στην περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος επειδή αυτό απαιτούν οι σχετικοί νόµοι. Μερικοί φίλοι της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τρέµουν µε την ιδέα ότι ο εκτελεστής της 17Ν θα εξαφανιστεί και δεν θα επιστρέψει στη φυλακή. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, υποστηρίζουν.

Η ελληνική οµάδα που θα ασχοληθεί µε τα θέµατα της τροµοκρατίας και της ασφάλειας στον στρατηγικό διάλογο, πρέπει να προετοιµαστεί και για το ενδεχόµενο να τεθούν σε συζήτηση οι υποθέσεις του Κουφοντίνα και του Ξηρού. Εικάζω ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας για την επτάωρη συνάντηση της 13ης ∆εκεµβρίου, έχει γίνει ήδη η σχετική συζήτηση και οι Αµερικανοί έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους.

Σίγουρα η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Αλλά το πρόβληµα είναι καθαρά πολιτικό. Είναι δυνατόν να δοκιµαστούν οι ελληνοαµερικανικές σχέσεις και ίσως να έχουµε και κυρώσεις, για τα µάτια του οποιουδήποτε τροµοκράτη; Το θέµα απαιτεί την εσπευσµένη ενασχόληση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ας µην το αφήσει στους «ψεκασµένους»...

17ΝΗΠΑΟυάσινγκτον