Απόψεις|01.11.2019 17:17

Fintech - To τέλος της παραδοσιακής τραπεζικής

Ιωάννα Στανεγλούδη

Ο όρος fintech προέρχεται από την ένωση των λέξεων «financial» και «technology». Με αυτό το όνομα αναφερόμαστε στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας προκειμένου να προσφέρουν τραπεζικές (και άλλες χρηματοπιστωτικές) υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας λύσεις εταιρειών fintech μειώνεται το κόστος της ληφθείσας υπηρεσίας, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα να ενσωματώσουμε ψηφιακά τραπεζικές λύσεις στην καθημερινότητά μας, κερδίζοντας το πιο πολύτιμο αγαθό, τον προσωπικό μας χρόνο.

Μία λύση fintech μπορεί να ισοδυναμεί με μια εφαρμογή στο κινητό μας η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα υπόλοιπα και τις τραπεζικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόμαστε και θα μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ή να λαμβάνουμε χρήματα με μηδενική προμήθεια οπουδήποτε στον κόσμο.

Παράλληλα, μέσα από την ίδια εφαρμογή, θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό, να πραγματοποιούμε πληρωμές, να επενδύουμε τα χρήματά μας με χρήση εργαλείων και υποδομών που σήμερα είναι διαθέσιμα μόνο σε θεσμικούς επενδυτές, αλλά και να δανειζόμαστε από οποιαδήποτε τράπεζα στον κόσμο (ή ακόμα και από συνανθρώπους μας)· με όλα τα παραπάνω να δύνανται να παραμετροποιηθούν σε εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο, σύμφωνα με το προσωπικό μας χρηματοοικονομικό προφίλ.   

Εταιρείες όπως η Revolut, η N26 και η TransferWise είναι ευρέως γνωστές στο ελληνικό κοινό είτε εξαιτίας των capital controls είτε γιατί κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ζει στο εξωτερικό. Αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις αποτελούν την «κορυφή του παγόβουνου» στην αγορά των fintechs - μια αγορά που έχει προσελκύσει τα τελευταία πέντε χρόνια επιχειρηματικά κεφάλαια της τάξης των 110 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση CBInsights (Global Fintech Report Q2 2019). Όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, κατά το β’ εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο 838 επενδύσεις ύψους 15,1 δισ. δολαρίων σε fintech εταιρείες. Από το εν λόγω ποσό, μόλις 1,5 δισ. δολάρια έχουν προέλθει από 107 ευρωπαϊκές συναλλαγές.      

Ο λόγος επιτυχίας των εγχειρημάτων fintech έγκειται κατά κύριο λόγο στην ταχύτητα και την ευκολία εκτέλεσης χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και στο χαμηλό ή μηδενικό κόστος που συνοδεύει γενικά τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες. Στον αντίποδα, τα προϊόντα που σήμερα προσφέρονται από τα fintechs καλύπτουν μικρό μέρος των παραδοσιακών υπηρεσιών και στοχεύουν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Το γεγονός, όμως, αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο σημαντικές είναι και οι προοπτικές του κλάδου.

Ας αναλογιστούμε πόσο πολύ έχει αλλάξει τη ζωή μας η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια και ας προσθέσουμε σε αυτό τις νέες γενιές ανθρώπων που ενσωματώνονται σταδιακά στα παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Οι τελευταίοι δεν έχουν ζήσει χρόνια χωρίς οθόνες αφής, εφαρμογές κινητών, το cloud και άλλες τεχνολογικές λύσεις και θεωρούν δεδομένο ότι η πρόοδος εκφράζεται με συνεχώς γρηγορότερες, πιο απλές και ψηφιοποιημένες λύσεις.

Τα fintechs αλλάζουν άρδην την κλασική τραπεζική, αλλά σε αρμονία με τα παραδοσιακά ιδρύματα. Στο τέλος της ημέρας θα δούμε έναν μεγάλο κύκλο από εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπου τόσο οι παραδοσιακοί τραπεζικοί παίκτες όσο και οι fintech εταιρείες θα προσπαθήσουν να χτίσουν πορτφόλια από υπηρεσίες που θα καλύπτουν συνολικά και καθετοποιημένα τις ανάγκες των πελατών τους ηλεκτρονικά, ψηφιοποιημένα και πάντα με γνώμονα την πιο φιλική εμπειρία για τον πελάτη τους. Οι τραπεζικές υπηρεσίες θα γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες και φθηνές – αυτό, άλλωστε, είναι που έχει στο μυαλό του και ο Ευρωπαίος νομοθέτης με τους νέους κανονισμούς που εφαρμόζει, όπως το PSD2.

τεχνολογίατράπεζεςfintechοικονομία