Απόψεις|28.11.2018 15:29

Ο Γιώργος και οι λίστες

Βούλα Κεχαγιά

Το ραντεβού θα µπορούσε να είναι τυπικό, συντροφικό, ενδεχοµένως και αδιάφορο ή βαρετό εάν η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής δεν ζητούσε από τον Παπανδρέου να µην ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόµµατος στις προσεχείς εκλογές.

Το επιχείρηµα της Γεννηµατά ήταν πως πρέπει να υπάρξει ανανέωση στα ψηφοδέλτια και πως και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να συµβάλει σ’ αυτήν την προσπάθεια κάνοντας πίσω. Η συζήτηση, πληροφορούµαι, πως δεν ήταν καθόλου µα καθόλου ευχάριστη! Λογικό. Και οι πέτρες στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως εάν ο ΓΑΠ έχει µία πολιτική επιδίωξη τα τελευταία χρόνια, αυτή δεν είναι άλλη από την επιστροφή του στη Βουλή. Ενδεχοµένως αυτός να ήταν και ο βασικός λόγος της επανάκαµψής του. Η γραµµή της προέδρου βάζει όµως φρένο στον σχεδιασµό του να ξανακαθίσει στα βουλευτικά έδρανα ακόµη και µέσω ΚΙΝΑΛ.

Όλα αυτά φάνηκαν κατά κάποιον τρόπο στον πανηγυρικό εορτασµό της συµπλήρωσης ενός χρόνου από τη συγκρότηση του Κινήµατος Αλλαγής σε ενιαίο πολιτικό φορέα στο Σπόρτινγκ. Οταν η Φ. Γεννηµατά αναφέρθηκε στη συµβολή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σηµίτη αλλά όχι στο έργο του Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ. Εκείνη τον προσπέρασε µε άνεση αφήνοντάς τον «κόκαλο» να ακούει απλώς τα χειροκροτήµατα των συντρόφων του για τους άλλους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν θέλει τον Παπανδρέου στις λίστες και δύσκολα θα αλλάξει άποψη. Εκείνος επιµένει ότι πρέπει να κατέβει στην Αχαΐα. Η Γεννηµατά πιστεύει πως  εφόσον το Κίνηµα Αλλαγής δεν κάνει την έκπληξη στις εκλογές, θα βρεθούν πολλοί για να την αµφισβητήσουν. Ακόµη και ο Γ. Καµίνης δήλωσε προσφάτως πως εάν συµβεί κάτι τέτοιο «θα ανοίξουν οι συζητήσεις». Ειδικά για τον ΓΑΠ εµφανίζεται να εκτιµά ότι θα επιδιώξει να της πάρει το µαγαζί. Εάν δεν είναι βουλευτής τα πράγµατα γίνονται πιο δύσκολα για εκείνον.

Το θέµα λοιπόν στην παρούσα φάση δεν είναι τι εκτιµά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αλλά τι θα πράξει ο Παπανδρέου. Θα δεχτεί την απόφαση της Φώφης και θα συµβάλει ως ταπεινός στρατιώτης στην εκλογική ανάκαµψη της παράταξης ή θα τα βροντήξει; Επίσης εάν τα σπάσει και φύγει, πού θα πάει; Και οι παπανδρεϊκοί είναι έτοιµοι να τον ακολουθήσουν; Ολα αυτά στα προσεχώς