Απόψεις|29.01.2020 14:06

Ελληνικό ποδόσφαιρο: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά»

Θοδωρής Φελάνης

Βάσει συντεταγμένου σχεδίου με στόχο την απαξίωση του ελληνικού πρωταθλήματος λειτουργεί ο Ολυμπιακός. Μέρος αυτού αποτελεί και η επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία, μάλιστα, απειλεί με αποχώρηση από το πρωτάθλημα!

Με το σαθρό επιχείρημα των δήθεν αδικιών της, η ομάδα του Πειραιά επιχειρεί με το «έτσι θέλω» αλλαγή του «status quo» στην ΕΠΟ με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της διαιτησίας και την επιστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου στην πιο σκοτεινή εποχή του: Στην εποχή της παράγκας, των εγκληματικών οργανώσεων, των σκανδάλων και της αναξιοπιστίας.

Μόλις λίγες ημέρες πριν η Super League 1 παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν πως αργά αλλά σταθερά επιτυγχάνεται η επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες. Έπειτα από πολλά χρόνια τα πρωταθλήματα έχουν το στοιχείο της έκπληξης, παρουσιάζουν σασπένς, ξεκινούν με την αίσθηση του αμφίρροπου, ο ανταγωνισμός μεγάλωσε.

Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ακόμη πολύ δρόμο να βαδίσει μέχρι να αναπτύξει δυναμική, να προσεγγίσει χορηγούς να μπει σε ρυθμούς κανονικότητας όμως αυτή (η κανονικότητα) φαίνεται πως δεν είναι αρεστή και δεν μπορεί από κάποιους να γίνει ανεκτή.

Ο μέσος όρος εισιτηρίων στις πρώτες 10 αγωνιστικές φέτος ήταν 7.658. Θυμίζουμε πως το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοργανώτριας αρχής, ήταν 5.266, την επόμενη χρονιά (2012-2013) έπεσε στα 4.892, στη συνέχεια είχαμε ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη ενδιαφέροντος με 4.059 μ.ο. Τη σεζόν 2014-2015 η κάθετη πτώση συνεχίσθηκε με 3.384 εισιτήρια κατά μέσο όρο!

Το ελληνικό ποδόσφαιρο επί σειρά ετών «βούλιαζε» στον βούρκο της αναξιοπιστίας και το μόνο που ενδιέφερε τους «κλειδοκράτορες» του ήταν η εξασφάλιση της… κούπας η διαιώνιση μιας «άρρωστης» κατάστασης.

Τόσα χρόνια ούτε μια πρόταση για το «αύριο», ούτε μια πρόταση για τη βελτίωση συνθηκών του πρωταθλήματος, ούτε μια προσπάθεια με στόχο τον εκσυγχρονισμό υπηρεσιών, καμία κουβέντα για ανάπτυξη, για συνεργασίες.

Με τη γνωστή τακτική του «ό,τι δεν μπορώ να ελέγξω σε απόλυτο βαθμό το πολεμάω», ο Ολυμπιακός στυλώνει τα πόδια βροντοφωνάζοντας «όχι» σε όλα. «Όχι στο VAR, όχι στον ανταγωνισμό, όχι στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του προϊόντος.

Παράγοντες του εμφανίζονται διαρκώς μετά από παιχνίδια να εκτοξεύουν ύβρεις, απειλές, να εγκαλούν κυβερνήσεις, να στοχεύουν όποιον δεν τους είναι αρεστός και ταυτόχρονα να απαιτούν την ατιμωρησία.

Έπειτα από πολλά χρόνια και πολλές δυσκολίες το ελληνικό ποδόσφαιρο επιχείρησε να κάνει ένα restart. Τραβάει μια ρότα διαφορετική από αυτή που συνήθισαν κάποιοι. Οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες, όπως και λέει και η αραβική παροιμία: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά».

Super League 1ΟλυμπιακόςΠΑΟΚποδόσφαιρο