Απόψεις|25.11.2019 14:19

Τα νέα δεδομένα στην ασφάλιση

Δημήτριος Αθ. Μπουρλός

Με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι η υπαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ, δηλαδή σε καθεστώς υποχρεωτικής κύριας κοινωνικής ασφάλισης, είναι κατάληξη μιας μακράς πορείας συγκλίσεως του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων υπαλλήλων με αυτό των λοιπόν ασφαλισμένων και αυτό δεν αντίκειται σε καμία διάταξη του Συντάγματος.

Η κρίση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κάποιος, δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα σε σχέση με την αντιμετώπιση πτυχών της κοινωνικής ασφάλισης προς αυτούς που υπάγονται τόσο στο «ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά και αυτούς που ανήκουν στον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στους φορείς γενικής κυβέρνησης.

Θεωρώ ότι μετά και την προσέγγιση αυτή του ΣτΕ θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ σε θέματα που υπήρχαν δυσμενείς διαφοροποιήσεις όταν είχαμε εργασίαασφάλιση στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα αναφέρω δύο παραδείγματα που θεωρώ ότι είναι ενδεικτικά. Αν κάποιος συνταξιούχος αναλάβει εργασία στον ιδιωτικό τομέα, η σύνταξή του, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, θα περικοπεί κατά 60%. Αν αναλάβει εργασία στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα ανασταλεί.

Επίσης, αν κάποιος λάμβανε σύνταξη χηρείας από συνταξιούχο ή εργαζόμενο του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν και ο ίδιος απασχολούνταν στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο χρόνος ασφάλισης που συνέπιπτε με συνταξιοδότηση δεν εθεωρείτο συντάξιμος, τουλάχιστον μέχρι την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου.

Αποψή μου είναι ότι οι διαφοροποιήσεις αυτές πλέον δεν δικαιολογούνται, πολλώ μάλλον όταν και το Συμβούλιο της Επικρατείας δίνει ένα στίγμα αντιμετώπισης αντίστοιχων θεμάτων. Με τις νομοθετήσεις που θα έχουμε στο πλαίσιο των ρυθμίσεων προσαρμογής προς τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αντίστοιχα θέματα τα οποία στην ουσία θα απλοποιούν το ασφαλιστικό καθεστώς, ρυθμίζοντας με ενιαίο και σαφή τρόπο ασφαλιστικές σχέσεις που μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις επεφύλασσαν δυσάρεστες εκπλήξεις για κατηγορίες ασφαλισμένων που μάταια προσπαθούσαν να εξακριβώσουν τη φύση κάποιων φορέων στους οποίους παρείχαν εργασία.

ΕΦΚΑασφάλιση