Το 5G σκάλωσε στην Καλαμάτα: Οταν ο πολίτης φοβάται την τεχνολογία
Μαρία ΛιλιοπούλουΆγνοια, παραπληροφόρηση και ολίγη από …τεχνοφοβία κρύβεται – όπως όλα δείχνουν - πίσω από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G) στην πόλη. Η αντίδραση αυτή αλλά κυρίως τα επιχειρήματα που ακούστηκαν καταδεικνύουν ένα κενό ενημέρωσης, το οποίο «πατάει» πάνω στις πιο ευαίσθητες χορδές των πολιτών, αυτές της διαφύλαξης της υγείας και της ζωής των ίδιων και των παιδιών τους.
Εξεπλάγη κανείς που υπήρξαν αντιδράσεις; Πιθανότατα όχι. Άλλωστε, αιτιάσεις για το 5G έχουν ακουστεί ακόμα και μέσα στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, όπως έχει δείξει η ιστορία, σχεδόν καμία καινοτόμα τεχνολογία δεν ενσωματώθηκε «αθόρυβα» στην καθημερινότητα.
Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό στην περίπτωση της Καλαμάτας είναι ότι οι αντιδράσεις αυτές υπερκάλυψαν όλες τις άλλες φωνές, επικαλούμενες «διεθνή βιβλιογραφία» την ώρα που οι σχετικές μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είναι απολύτως καθησυχαστικές και διαρκούν ακόμα.
Ποια είναι η διαφορά της Καλαμάτας με τα Τρίκαλα; Ποια είναι η διαφορά της αντίληψης των πολιτών για τις νέες τεχνολογίες αλλά και των δημοτικών συμβούλων στις δύο πόλεις; Γιατί η πρώτη επέλεξε να βαδίσει σε ένα δρόμο διακινδυνεύοντας να απωλέσει η Καλαμάτα την ευκαιρία να κάνει πρώτη το επόμενο τεχνολογικό βήμα, ενώ στα Τρίκαλα οι αντίστοιχες αποφάσεις πέρασαν ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο;
Αυτό που σίγουρα δείχνουν οι αντιδράσεις κάποιων Καλαματιανών, στις οποίες υπέκυψε και η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής της πόλης, είναι ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμα πληροφόρησης και ενημέρωσης. Οι πολίτες ακούν για 5G, κάποιοι διαβάζουν για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, οι περισσότεροι κάτι έχουν ακούσει για την λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά όπως φαίνεται λίγοι γνωρίζουν τι είναι πραγματικά τα νέα δίκτυα και πόσο μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας διευκολύνοντας την καθημερινότητά μας.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι όσο και αν αυτό εξακολουθεί να ξενίζει κάποιους, η επόμενη ημέρα της Ελλάδας και η ευκαιρία της να αγγίξει τον ψηφιακό μέσο όρο της Ευρώπης περνά αναγκαστικά μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο η Πολιτεία τόσο μέσω του αρμόδιου υπουργείου όσο και μέσω των τοπικών αρχών να αναλάβει σχετικές δράσεις. Εάν για κάποιους αυτά που θα ειπωθούν είναι αυτονόητα, το παράδειγμα της Καλαμάτας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι για όλους. Και το αύριο οφείλει να είναι για όλους.
Μόνο έτσι θα αντικρουστούν αποτελεσματικά επιχειρήματα σαν αυτά που περιέχονται στην επιστολή που διαβάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας, στην οποία μεταξύ άλλων τα δίκτυα πέμπτης γενιάς συνδέονται με την υπογεννητικότητα, το δημογραφικό αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό: «Η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς υπογεννητικότητας εδώ και μερικά χρόνια, ενώ παράλληλα γίνεται και αθρόα προσέλευση μεταναστών. Μέσα σε αυτήν τη δραματική συγκυρία, η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας θα μπορεί να «στειρώσει» τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει πλέον των λοιπών δυσμενών επιπτώσεων και την χαριστική βολή στην πόλη σας και να συμβάλλει γενικότερα στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της