Απόψεις | 01.12.2018 13:14

Πούτιν και Τραμπ: Γιατί θα αργήσει πολύ το επόμενο ραντεβού τους

Γιώργος Καπόπουλος

Είναι πλέον πέραν πάσης αµφιβολίας ότι η έρευνα για τη διαπλοκή του Κρεµλίνου µε το προεκλογικό επιτελείο του Τραµπ στη διάρκεια της εκστρατείας του 2016 έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων µε την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία.

Η µαταίωση της συνάντησης Τραµπ - Πούτιν στην Αργεντινή, που ανακοινώθηκε λίγες ώρες µετά τις νέες εξελίξεις στην έρευνα του ειδικού ανακριτή Μίλερ, εµφανίζει τον ένοικο του Λευκού Οίκου να βρίσκεται σε µια ιδιότυπη οµηρεία.

Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν µέχρι στιγµής στοιχεία που να στοιχειοθετούν κατηγορία, η οποία θα µπορούσε να αποδοµήσει τον Τραµπ και να καταλήξει στην απαγγελία κατηγορίας από τη Βουλή. Αν υπήρχαν θα είχαν διαρρεύσει εγκαίρως πριν από τις ενδιάµεσες εκλογές της 6ης Νοεµβρίου, προφανώς για να προκαλέσουν πολιτική αποδοκιµασία του προέδρου.

Είναι φανερό ότι οι πρόσφατες εξελίξεις πιστοποιούν πως παρά την αντοχή του Τραµπ στις ενδιάµεσες εκλογές, η έρευνα του ειδικού ανακριτή συνεχίζεται και κάπου θα καταλήξει, µε µόνο ζητούµενο αν θα περιοριστεί στην απαγγελία κατηγοριών σε συνεργάτες του Τραµπ ή αν θα στοιχειοθετηθούν αποχρώσες ενδείξεις για προσωπική εµπλοκή του.

Όταν ο Τραµπ έπεσε σαν αλεξιπτωτιστής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, µε µια συγκρουσιακή, αντισυστηµική ρητορική δηµιούργησε το πλαίσιο της µετεκλογικής του αµφισβήτησης µε προνοµιακό πεδίο τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, όπου υπήρχε καταγεγραµµένος διχασµός στους αρµόδιους µηχανισµούς στην Ουάσιγκτον.

Τον Μάιο του 2016, πενήντα υψηλόβαθµοι διπλωµάτες έστειλαν επιστολή στον τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, Κέρι, όπου δήλωναν τη διαφωνία τους µε την απόφαση του Οµπάµα να προσεγγίσει τη Ρωσία στη Συρία. Η ακύρωση της συνάντησης στο Μπουένος Αϊρες είναι η τρίτη στη σειρά, καθώς προηγήθηκε η αναβολή της συνάντησης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέµβριο αλλά και στο Παρίσι στους εορτασµούς της 11ης Νοεµβρίου.

Το επόµενο ραντεβού των δύο ηγετών µάλλον θα αργήσει... 

Βλαντίμιρ ΠούτινΝτόναλντ Τραμπ