Απόψεις|20.12.2019 08:49

Δημήτρης Ινδαρές: Ένας φιλήσυχος πολίτης

Σπύρος Αλεξίου

Ο Δημήτρης Ινδαρές είναι ένας διακεκριμένος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και ένας φιλήσυχος πολίτης, που είχε όμως την ατυχία η μονοκατοικία του στο Κουκάκι να γειτνιάζει με μια κατάληψη αναρχοαυτόνομων.  

Ο Δημήτρης Ινδαρές, όπως δήλωσε η σύζυγος του, δεν είδε ποτέ με καλό μάτι τους καταληψίες. Τους είχε κάνει φασαρίες για τα συνθήματα που έγραφαν στους τοίχους του σπιτιού, τον θόρυβο και τη φθορά της περιουσίας που του προξενούσαν. Ο Δημήτρης Ινδαρές είναι ανοικτά δεξιός. Και όπως κάθε δεξιός φιλήσυχος πολίτης, απεχθάνεται την ταλαιπωρία που προκαλούν οι απεργοί, οι καταλήψεις στα σχολεία και τα επεισόδια στα Εξάρχεια.

O Δημήτρης Ινδαρές ήθελε να μπει, επιτέλους, μια τάξη σε αυτήν την πόλη. Αποζητούσε την κανονικότητα. Και η κανονικότητα του χτύπησε, προχθές, στις 6 τα ξημερώματα την πόρτα. 

H Aστυνομία, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης της περιοχής από τις καταλήψεις, εισέβαλε στο σπίτι του χωρίς ένταλμα και τα έκανε λαμπόγυαλο. Ο ίδιος μαζί με τους δύο γιούς του βρέθηκαν δαρμένοι και δεμένοι πισθάγκωνα στην ταράτσα του σπιτιού τους και από εκεί στο κρατήριο.

Για 24 ώρες δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους γιους του, ούτε καν με δικηγόρο. Σε όλα τα μέσα ενημέρωσης η Αστυνομία μοίρασε ένα σενάριο που, λιγο ως πολύ, παρουσίαζε αυτόν σαν αναρχοκομάντο που προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού και τους γιούς του ως κομμουνιστοκαταληψίες.

Από προχθές τα ξημερώματα, ο Δημήτρης Ινδαρές είναι πλέον ένας από τους ήρωες των ταινιών του Κλιντ Ιστγουντ, των νοικοκυραίων αστών που ζουν μέσα στο καβούκι τους μέχρι τη στιγμή που η πραγματικότητα εισβάλλει και κάνει θρύψαλα τον γυάλινο κόσμο τους.

Η ειρωνεία του σεναρίου είναι πως από την πρώτη στιγμή στο πλάι του βρέθηκαν οι φίλοι του και οι γνωστοί άγνωστοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αριστεροί. 

Οι «δικοί άνθρωποι», οι νοικοκυραίοι, αυτοί με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες απόψεις, στην καλύτερη περίπτωση αποστασιοποιήθηκαν. Οι περισσότεροι τον πρόγκαραν, τον καταδίκασαν, τον ειρωνεύτηκαν. Γιατί οι ιδεοληψίες που είναι ριζωμένες στο κεφάλι τους δεν τους επιτρέπουν να αμφισβητούν την εξουσία και τον λόγο της. «Κάτι θα έκανε και αυτός, δεν μπορεί»…

H Aστυνομία το τελευταίο διάστημα μπουκάρει στα σινεμά και οδηγεί 14χρονα στα αστυνομικά τμήματα, ξεβρακώνει φοιτήτριες στη μέση του δρόμου, δέρνει τον κόσμο μέσα στα σπίτια και τους φορτώνει ψευδώς τον μισό ποινικό κώδικα.

Ο Δημήτρης Ινδαρές, μέχρι προχθές ήταν ένας φιλήσυχος πολίτης στο σπιτάκι του, που δεν σηκωνόταν από τον καναπέ. Μέχρι που μπούκαρε η Αστυνομία και τον πήρε σηκωτό. Υπέγραψα το κείμενο συμπαράστασης γιατί δεν θέλω να είμαι ο επόμενος.

Δημήτρης Ινδαρές