Απόψεις | 02.12.2018 16:38

Δεξιότερα της Δεξιάς

Βούλα Κεχαγιά

Παλαιότερα διακρινόταν στις τηλεπωλήσεις χειρόγραφων επιστολών του Ιησού, κάνοντας τον Νταν Μπράουν των «Κώδικα Da Vinci» και «Ιlluminati» να ωχριά σε φαντασία. Τώρα «πουλά» τον εαυτό του σε τηλεοπτικό κανάλι, ενώ εσχάτως ρίχνει πέπλο πατριωτισµού και εθνικοφροσύνης στις µαθητικές καταλήψεις για το «Μακεδονικό». Ο λόγος για τον Κυριάκο Βελόπουλο µε την Ελληνική Λύση, που, όπως πληροφορηθήκαµε, τα «έσπασε» µε τον Φαήλο Κρανιδιώτη της Νέας ∆εξιάς, και έτσι δεν θα ευδοκιµήσει συνεργασία τους στις εκλογές. Η εξέλιξη αυτή έχει την εξήγησή της.

Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόµµα Βελόπουλου έχει κοινό που το κάνει όχι µόνο να εντοπίζεται από τα δηµοσκοπικά ραντάρ, αλλά του δίνει και πιθανότητες εισόδου στη Βουλή. Κάτι «τσιµπάει» και ο πολιτικός φορέας Κρανιδιώτη, όλο και κάτι θα πιάσει και η ∆ύναµη Ελληνισµού των ∆ηµήτρη Καµµένου και Τάκη Μπαλτάκου. Πρόκειται για πολιτικούς σχηµατισµούς που κινούνται δεξιότερα της ∆εξιάς, εποµένως αφαιρούν ψήφους -ή, για την ακρίβεια, εκλογικά ποσοστά- από τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Οι σχηµατισµοί αυτοί έκαναν την ηγεσία της Πειραιώς να ενδυθεί τη στολή των µακεδονοµάχων και να διαµορφώσει µια νέα γραµµή για το ονοµατολογικό της ΠΓ∆Μ, στέλνοντας στις ελληνικές καλένδες την περίφηµη εθνική γραµµή του Βουκουρεστίου. Κάθε φορά που προκύπτει ένα πολιτικό θέµα για το οποίο κάποιοι κινούνται δεξιότερα της Νέας ∆ηµοκρατίας, η αξιωµατική αντιπολίτευση βγάζει στη «γύρα» τις µεταγραφές της, τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, προερχόµενους από το ΛΑΟΣ, στο οποίο συγκατοικούσαν µε τον Κ. Βελόπουλο, για να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων προς τη δεξαµενή η οποία βρίσκεται τοποθετηµένη άκρα δεξιά.

Η ηγεσία της Ν∆ θέλει να συγκρατήσει ένα εκλογικό κοινό. Από την άλλη, υπάρχει και η λαϊκή ∆εξιά, που βγάζει φλύκταινες βλέποντας το κόµµα να έχει παραδοθεί στο δίδυµο Γεωργιάδη και Βορίδη. Οσο η κυβέρνηση διαπιστώνει πως η πολιτική Μητσοτάκη «µπατάρει» προς τα δεξιά τόσο πιο πολύ πιέζει την αξιωµατική αντιπολίτευση σε θέµατα γραµµής και ιδεολογίας. Κάτι τέτοιο έγινε µε αφορµή τις πρόσφατες σχολικές καταλήψεις για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Η Νέα ∆ηµοκρατία προσπάθησε να µαζέψει τη γραµµή της διακριτικής και ενίοτε αδιάκριτης στήριξης των καταλήψεων, αδειάζοντας τους φωνασκούντες βουλευτές. Η «γαλάζια» ηγεσία έχει κάνει ένα µεγάλο λάθος. Στηρίζει το κόµµα σε δύο ξύλινα πόδια, ένα ακροδεξιό και ένα νεοφιλελεύθερο/αντι-ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας το κέντρο του, δηλαδή τη βάση του, µετέωρη και ακάλυπτη πολιτικά.

Νέα Δημοκρατίαάκρα ΔεξιάΔεξιά