Απόψεις|29.12.2019 14:08

«Κόφτης» για τη μεσαία τάξη

Κώστας Αντωνάκος

Στοχευμένες παρεμβάσεις στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό έρχονται τη νέα χρονιά. Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια σε συνδυασμό με το ρίσκο της ανάπτυξης και τα υψηλά πλεονάσματα περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μεταθέτοντας για το μέλλον ρυθμίσεις που θα έδιναν ουσιαστική ανάσα κυρίως στη μεσαία τάξη.

Στο φορολογικό θα υπάρξει μικρή μείωση για μισθωτούς με εισοδήματα στην περιοχή των 10.000 ευρώ και μεγαλύτερη για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Είναι εμφανές ότι η κλίμακα των ελαφρύνσεων θα έπρεπε να είναι αντίστροφη, ώστε να προκύψει αύξηση κυρίως στο διαθέσιμο εισόδημα των αδύναμων. ταυτοχρονα, δεν μειώνεται ούτε κατά ένα ευρώ ο φόρος για τη μεσαία τάξη, ενώ μεγάλοι χαμένοι είναι και όσοι έχουν ένα παιδί. Σε αντίθεση με τους μισθωτούς, τα ισχυρότερα οφέλη θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Το αφορολόγητο αυξήθηκε για τα παιδιά, αλλά το υψηλό ποσοστό ηλεκτρονικών δαπανών για την κατοχύρωσή του δημιουργεί κινδύνους έξτρα φόρου για μισθωτούς που δεν θα συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό.

Θολό παραμένει το τοπίο στη φορολογία ακινήτων, καθώς η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές την άνοιξη θα φέρει σε πολλές περιπτώσεις αυτόματη αύξηση του ΕΝΦΙΑ και δεκάδων άλλων φόρων.

Αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει με νέα μείωση της φορολογίας, τότε για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων όχι μόνο θα εξανεμιστούν τα οφέλη από το φετινό ψαλίδισμα του ΕΝΦΙΑ, αλλά θα προκύψουν και επιβαρύνσεις.

Στο ασφαλιστικό, ορθώς σχεδιάζεται αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για πάνω από 33 έτη ασφάλισης, καθώς και αναπροσαρμογές στις επικουρικές.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές είναι περιορισμένης εμβέλειας και δεν αρκούν για τη διόρθωση των αδικιών και την αναπλήρωση των εκτεταμένων απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι στα χρόνια των μνημονίων.

Η αποσύνδεση των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα και η καθιέρωση ασφαλιστικών κλάσεων μειώνουν τα βάρη για κατηγορίες μη μισθωτών. Ομως, τυχόν επιλογή χαμηλών εισφορών από τους ασφαλισμένους συμπιέζει το ύψος της σύνταξης. Επιπρόσθετα, σημαντικά οφέλη προκύπτουν για τα υψηλά εισοδήματα σε αντίθεση με τα χαμηλά.

Η αλήθεια είναι ότι το 2020 μπαίνει «κόφτης» σε επιβαρύνσεις, αλλά ο δρόμος για ουσιαστικές ελαφρύνσεις και δικαιότερη αναδιανομή των βαρών είναι ακόμα μακρύς, και αυτό αποτελεί τη μεγάλη κοινωνική απαίτηση από την κυβέρνηση.

ελληνική οικονομίαοικονομίαΑσφαλιστικόμεσαία τάξη