Απόψεις|07.01.2020 21:05

Τα μηνύματα του Λευκού Οίκου

Βούλα Κεχαγιά

Για πολλούς η ματαίωση της κοινής συνέντευξης Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί καθοριστικό στοιχείο ώστε να μειώσει την σπουδαιότητα της ίδιας της συνάντησης των δύο ηγετών. Εν μέρει έχουν δίκιο. Από μόνη της μία επίσημη συνάντηση στον Λευκό Οίκο είναι ένα μείζον γεγονός για την όποια κυβέρνηση.

Ωστόσο, με βάση την δεδομένη χρονική συγκυρία και την κρισιμότητα των θεμάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, από την τουρκική προκλητικότητα και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου έως και την κρίση με το Ιράν, οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Τραμπ θα έδειχναν με πολύ πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τις αμερικανικές προθέσεις. Είναι άλλο να υπάρξουν διαρροές των δύο πλευρών μετά την συνάντηση των δύο στο Οβάλ γραφείο και άλλο να αναγκαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις και να δώσει απαντήσεις -να θα μπορούσε να ερμηνευτεί από την Άγκυρα ως ένα έμμεσο νεύμα πως μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη τις απειλές της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Όλα αυτά τα γνωρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση που δια του Αλέξη Τσίπρα διαμήνυσε μέσω της τελευταίας του συνέντευξης πως από την συνάντηση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εξασφαλίσει δημόσια στήριξη του αμερικανικού παράγοντα για τον αγωγό East Med, για το τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρος -Ισραήλ +1 (ΗΠΑ) αλλά και για την καταδίκη της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης. Η αξιολόγηση βεβαίως του ταξιδιού στις ΗΠΑ δεν μπορεί να γίνει βεβιασμένα και προτού  καν ολοκληρωθεί. Είναι όμως σίγουρο είναι ότι θα απασχολήσει την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα.

Ντόναλντ ΤραμπΚυριάκος ΜητσοτάκηςΛευκός Οίκος