Απόψεις|09.01.2020 19:09

Να πάει και να μην γυρίσει το 2020! Τέτοια χρονιά να φύγει το γρηγορότερο...

Νίκος Τζιανίδης

Με το που μπήκε το 2020 άνοιξε την πόρτα στον «Ηφαιστίωνα», που δεν σεβάστηκε ούτε τη Μύκονο. Ο αντικαπνιστικός νόμος σαν άλλο κύμα κακοκαιρίας μαστιγώνει τους επιχειρηματίες και οδηγεί με πνευμονία τους καπνιστές να κλειστούν στα σπίτια και τα τζάκια τους… Τα τζάκια τους; Κι εκεί παραμονεύει ο θάνατος. Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους από τη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση, αλλά δεν μας υποδεικνύουν με τι να ζεσταθούμε, όταν η τιμή του πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει στο… Εβερεστ.

Επίσης, οι ίδιοι ειδικοί ενοχοποιούν και τις ψησταριές για καρκινοπάθειες. Ε, ως εδώ. Το τζάκι να το γκρεμίσουμε, να τυλιχτούμε με κουβέρτες και να περιμένουμε το καλοκαίρι, αλλά το κοκορέτσι και το σπληνάντερο και το ζυγουράκι στο κάρβουνο να το κόψουμε; Ποτέ!

Κι από την άλλη, το Ιράν υψώνει τις σημαίες του πολέμου. Στο Ιράν πέφτουν αεροπλάνα γεμάτα επιβάτες. Οι μέσοι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν καν που πέφτει το Ιράν, αλλά το θέλουν ισοπεδωμένο. Τέσσερις στρατηγοί κινάν και παν κι αλίμονο αν φτάσουν ποτέ στο Ιράν…

Στη Μέση Ανατολή δύει η ειρήνη, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Μητσοτάκης πήγε στις ΗΠΑ, Μητσοτάκης γύρισε… και όπως λένε οι αστρολόγοι η χρονιά δεν λικνίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι που δεν τους αγγίζουν δυσοίωνες προβλέψεις και θεωρούν έωλες τις προγνώσεις και τις αναλύσεις που «δείχνουν» κυκλώνες και καταιγίδες…

Ο περιφερειάρχης Αττικής, για παράδειγμα, είπε να αλλάξει τη «μίζερη» επίπλωση στο γραφείο του και έτσι για να μην πάθει καμιά κατάθλιψη και το ρίξει στα «Effexor»… «πληρώσαμε» 100 μισθούς, από εκείνους που θεωρεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πως μπορεί να ζήσει ο Ελληνας, για καρέκλες και τραπέζια.

Η Ελλάδα μίκρυνε κι άλλο δίχως τον Θάνο Μικρούτσικο, που «μικροί» προσπαθούν να μικρύνουν το έργο και τους θιασώτες του για να μεγαλώσουν εκείνοι και οι στίχοι του Δημοσθένη Κούρτοβικ που μελοποίησε ο αείμνηστος συνθέτης πιο επίκαιροι από ποτέ μας οδηγούν στα μελλούμενα:

«Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ‘χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί».

Κι εμείς από τώρα, το 2020 μας τρομάζει! Τρομάζουμε από τις καιρικές προγνώσεις, μας φοβίζουν οι πολιτικές αναλύσεις, διακρίνουμε καθαρά τα σκοτεινά μονοπάτια που ανοίγουν οι πορείες των πυραύλων και δίχως ενδοιασμό ευχόμαστε: να φύγει τέτοια χρονιά όσο δυνατόν πιο γρήγορα!

ΙράνΘάνος Μικρούτσικος2020Γιώργος Πατούλης