Απόψεις|13.01.2020 18:32

Μιχάλης Ιγνατίου: Το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο κι ο ρόλος Πομπέο και Πάιατ

Μιχάλης Ιγνατίου

Την περασμένη Πέμπτη στο περίφημο Benjamin Franklin State Room, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική. Η δεξίωση του αντιπροέδρου Μάικ Πένς και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν λαμπρή και οι δύο οικοδεσπότες αφιέρωσαν πολύ όμορφα λόγια στον καλεσμένο τους, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην Ελλάδα.

Μία φράση του κ. Πομπέο, ο οποίος γνωρίζει τα ελληνικά πράγματα και αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα τις απειλές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έμεινε στο μυαλό των δεκάδων προσκεκλημένων, που αποτελούσαν την οικονομική, διπλωματική, πολιτική και δημοσιογραφική ελίτ της Ουάσιγκτον.

«Ως Αμερικανική κυβέρνηση», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, «θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλεια σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας».

Οι προσκεκλημένοι του υπουργού, ανάμεσα τους και αρκετοί Ελληνοαμερικανοί, τον χειροκρότησαν θερμά. Ο κ. Πομπέο, που συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Όβαλ Όφις, ήταν υποστηρικτικός των θέσεων που εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος εξήγησε στον Αμερικανό Πλανητάρχη ότι κινδυνεύει η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, ο κ. Πομπέο έχει εμπιστοσύνη στον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και στις εισηγήσεις του. Πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη ο κ. Πάιατ είχε στείλει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ένα φάκελο με την ανάλυση του για την Ελλάδα και τις δυνατότητες της, μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο Αμερικανός υπουργός παρέμεινε μέχρι το τέλος της δεξίωσης. Συνομίλησε με τους καλεσμένους του, οι οποίοι του ζητούσαν επίμονα να βοηθήσει την Ελλάδα. Συνομίλησε και με τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον. Η είδηση για το αίτημα του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τραμπ να παρέμβει στον «φίλο του» Ταγίπ Ερντογάν ώστε να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας είχε διαρρεύσει και αποτελούσε το βασικό θέμα συζήτησης.

Την προηγούμενη μέρα, στις 7 Ιανουαρίου, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έκανε μία ενδελεχή ενημέρωση σε ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική. Δεκάδες Ελληνοαμερικανοί που συμμετείχαν σε αυτή την ενημέρωση τον άκουσαν να λέει ότι η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ήταν η καλύτερη στην οποία είχε παραστεί σαν στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου (ΕΔΩ), ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε μετά τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Μητσοτάκη, τα εξής:

«Είμαστε ανήσυχοι για την ανακήρυξη οικονομικής ζώνης από την Τουρκία και τη Λιβύη. Ακούσαμε όμως κι από τον κ. Μητσοτάκη την επιθυμία για διπλωματία με την Τουρκία. Ο Πρόεδρος πάντα το υποστηρίζει. Οι άνθρωποί μας επί του εδάφους εργάζονται για να το διευκολύνουν. Είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να αναπτύσσεται στους επόμενους δυο μήνες».

Είχε προηγηθεί και η συνομιλία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και συνεργατών της βουλευτών, όπως και με 12 γερουσιαστές, μέλη της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο εξαιρετικός πρέσβης της Ελλάδας, Χάρης Λαλάκος, είχαν ποντάρει πολύ στα ραντεβού στο Κογκρέσο και δικαιώθηκαν. Η υποστήριξη προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της ήταν απόλυτη.

Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν την επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, και την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία λεπτομερή ενημέρωση, όπως και στο Λευκό Οίκο, και στο βασικό ερώτημα τι θα πράξει εάν δεχθεί η Ελλάδα τουρκική επίθεση, δεν έκρυψε τα λόγια του. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι το νόημα της απάντησης του στους Αμερικανούς νομοθέτες. Ότι ακριβώς είπε και στον κ. Τραμπ.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι ρωτήσαμε τον κ. Πομπέο εάν η Αμερική προτίθεται να παρέμβει προς την Τουρκία και να ζητήσει αποκλιμάκωση της επικίνδυνης κατάστασης που η ίδια δημιούργησε και απάντησε αμέσως ότι αυτή είναι η απόφαση. Και, όπως πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για απόφαση στο πιο υψηλό επίπεδο.

Ρωτήσαμε αν θα ηγηθεί ο ίδιος της προσπάθειας για την αποκλιμάκωση και απάντησε θετικά. «Απολύτως», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός. Επίσης χαρακτήρισε φανταστική την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι για να υπάρξει η ελάχιστη πιθανότητα να πειστεί ο Ερντογάν, η παρέμβαση πρέπει να γίνει σε ανώτερο επίπεδο. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνετιστεί ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα και διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Αναγνωρίζεται βεβαίως και ο ρόλος της αριστερής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, (ρόλο) που δεν κρύβει ο κ. Μητσοτάκης και πολύ περισσότερο η αμερικανική κυβέρνηση.

Διπλωματική πηγή μου είπε, ότι παρά τη βεβιασμένη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τις σχέσεις με την Αμερική με υπευθυνότητα, ανεξάρτητα από την κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περάσει ένα δίωρο σχεδόν με τον πρόεδρο Τραμπ, να γνωριστούν και να ξεκινήσουν μία καλή σχέση συνεργασίας, για όσο διάστημα ηγούνται των χωρών τους. Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του την «Ερντογολαγνεία» του κ. Τραμπ, αν και απέφυγε κάθε πρόκληση στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη.

Ακόμα και στις απαντήσεις του, στο Όβαλ Όφις, επέλεξε να μην ενοχλήσει με θετικές αναφορές στον πρόεδρο της Τουρκίας. Δυστυχώς, αν και είχε μία μοναδική ευκαιρία να αποδοκιμάσει την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και τη Λιβύη, δεν το έπραξε. Ήταν μέγα λάθος. Θεωρώ ότι το μόνο μελανό σημείο της επίσκεψης ήταν αυτό, ότι δεν έστειλε ένα δημόσιο μήνυμα στον Ερντογάν.

Βεβαίως, άδραξε την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στο Όβαλ Όφις και μέσω των αμερικανικών τηλεοπτικών καναλιών, που μετέδιδαν «ζωντανά» το σόου του κ. Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη για να επισκεφθεί την Ελλάδα και ελληνικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι είναι πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να το πράξει…

Από τον αντιπρόεδρο Πενς και τον υπουργό Πομπέο, ακούσαμε εξαιρετικά λόγια. Και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος κέρδισε εύσημα για την επιτυχία της επίσκεψης. Τώρα θέλουμε ΕΡΓΑ. Η απόφαση είναι του κ. Τραμπ και μόνο...

Ντόναλντ ΤραμπΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜάικ Πομπέοκρίση στη ΜεσόγειοΤζέφρι Πάιατ