Καταλήψεις Κουκάκι: Τα τρία θαυμαστικά και τα έξι «μόνο» της ΕΛ.ΑΣ.
Αλέξανδρος ΚαλαφάτηςΑσυνήθιστα «χρωματισμένη» ήταν η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σε σχέση με τις εξετάσεις για τον εντοπισμό δαχτυλικών αποτυπωμάτων και dna από τις καταλήψεις που εκκενώθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2019 στο Κουκάκι.
Τα επίσημα δελτία τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είναι συνήθως αυστηρά και τηρούν συγκεκριμένες «νόρμες». Είθισται να μη «χρωματίζονται», καθώς περιγράφουν αποτελέσματα αστυνομικών ερευνών. Στην περίπτωση της ανακοίνωσης για τις καταλήψεις στο Κουκάκι οι παραπάνω «κανόνες» δεν ακολουθήθηκαν. Μετά από πολύ καιρό είδαμε ακόμα και τη χρήση θαυμαστικών. Και αυτό παρότι η χρήση θαυμαστικού μάλλον αποδυναμώνει την αξιοπιστία των γραφομένων, παρά την ενισχύει, καθώς δείχνει την πρόθεση του συντάκτη να υπερθεματίσει για κάτι.
Μετρήσαμε τρία θαυμαστικά στην επίσημη ανακοίνωση, ενώ έξι φορές χρησιμοποιήθηκε η λέξη «μόνον», σε μία προσπάθεια να τονιστεί ότι δεν βρέθηκαν πολλά δαχτυλικά αποτυπώματα, διότι -σύμφωνα με την Αστυνομία- καθαρίστηκαν οι χώροι από τους καταληψίες για να μην βρεθούν ίχνη.
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ανακοίνωσης: «Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε 5 φορητούς υπολογιστές υπήρχε μόνον ένα αποτύπωμα σε μία οθόνη και κανένα στα πληκτρολόγια ή στην εξωτερική επιφάνεια!». Ποια είναι, όμως, η χρήση του θαυμαστικού στην ελληνική γραμματική; «Το θαυμαστικό χρησιμοποιείται έπειτα από επιφωνήματα ή φράσεις που εκφράζουν ευχή, χαρά, λύπη, θαυμασμό, φόβο, ελπίδα κλπ», διαβάζουμε στη Wikipedia. Με βάση τον παραπάνω κανόνα μάλλον η χρήση του σημείου στίξης δεν ταιριάζει στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.
Επίσης, η συνεχής χρήση της λέξης «μόνον» δεν προσδίδει τίποτα στο νόημα των γραφομένων, καθώς τα αποτελέσματα θα έπρεπε να μιλούν από μόνα τους. «Σε 14 πυροσβεστήρες που είχαν χρησιμοποιηθεί και τελικά εκσφενδονισθεί κατά των αστυνομικών δυνάμεων, βρέθηκε ένα μόνον αποτύπωμα!», αναφέρεται σε άλλο απόσπασμα. Λίγο παρακάτω ο συντάκτης συνεχίζει: «Συνολικά και στα τρία κτίρια επί 65 πειστηρίων ανευρέθησαν τρία μόνον αποτυπώματα!».
Εάν οι αστυνομικές Αρχές κρίνουν ότι έγινε προσπάθεια να σβηστούν αποτυπώματα, τότε θα μπορούσε απλά να το αναφέρει.
Το γραφείο Τύπου τόσο της ΓΑΔΑ όσο και του αρχηγείου διαθέτει έμπειρο προσωπικό, το οποίο εκδίδει επί σειρά ετών ανακοινώσεις, που δεν «ενισχύονται» από θαυμαστικά. Δεν γνωρίζουμε που οφείλεται η «στροφή» προς τα σημεία στίξης, σίγουρα, όμως, δεν αποφέρουν προστιθέμενη αξία στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας.
Δείτε και το ρεπορτάζ του OPEN TV
- Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει - Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
- Πώς ο νέος υπουργός του Τραμπ θα μπορούσε να προκαλέσει «σεισμό» στο σύστημα υγείας της Αμερικής;
- Η Χαμάς καθ' οδόν προς την Άγκυρα; Γιατί αναζητά νέο «καταφύγιο»
- Τροχαίο στην Ξάνθη: Νεκρή μία 34χρονη και τέσσερις τραυματίες - Ανάμεσά τους ένα παιδάκι