Απόψεις|14.01.2020 10:38

Γεγονός: Όλοι βοηθήσαμε -και βοηθάμε ακόμα- στο «μαζί τα φάγαμε»

Σπύρος Σεραφείμ

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι κάτι παραπάνω από σαφής: Το 69% δήλωσε πως έχει δώσει φακελάκι προκειμένου να έχει καλύτερη αντιμετώπιση στο Δημόσιο.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διοργάνωσε κατά την εκδήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς.

Αυτό για το φακελάκι δεν το λέει ένας ταξιτζής, ο περιπτεράς της γειτονιάς σου, οι οποίοι προφανώς και μπορούν να έχουν άποψη – ασχέτως με το εάν είναι εμπεριστατωμένη. Το ισχυρίζεται μια Εθνική Αρχή και απηχεί τις απόψεις των πολιτών. Οι οποίοι, σε ένα συντριπτικό ποσοστό, ισχυρίζονται αυτό που είχε εκφράσει κάποτε ο Πάγκαλος και έπεσαν πολλοί να τον φάνε: «Μαζί τα φάγαμε».

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση στο τραπέζι που έχει στηθεί, χρόνια τώρα, σε αυτό το τεράστιο τσιμπούσι με τα δημόσια εδέσματα. Εννοείται πως δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά το «να πιεις μια μπίρα» -σε κάποιον της Πολεοδομίας- με τις μίζες για τα υποβρύχια, για παράδειγμα. Άλλο το να δώσεις ένα συμβολικό «μπαξίσι» σε κάποιον του Δημοσίου προκειμένου να βάλει, επιτέλους, την κωλοϋπογραφή του για να πάρεις την άδεια για την οποία σε τρενάρουν έναν χρόνο και εντελώς διαφορετικές οι προμήθειες. Άλλο πράγμα οι «ομορφιές» σε ΔΕΚΟ, στην αυτοδιοίκηση, τα οποία άφησαν τη γεύση του «απλού» ρουσφετιού και απέκτησαν τη σήψη των σκανδάλων.

Για όλα αυτά τα οποία γίνονται στην κεντρική σκηνή του Δημοσίου, λοιπόν, ευθύνεται ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας. Βέβαια, παρήγορο(;) είναι πως, βάσει της ίδιας ψηφοφορίας, το 31% των ερωτηθέντων δεν έχει χρειαστεί να προβεί σε αντίστοιχη πράξη. Αλλά το 69% αφορά ένα δυσθεώρητο κομμάτι του ελληνικού λαού το οποίο αρέσκεται να έχει στα ρούχα του λεκέδες από «λαδώματα».

Φυσικά, για κάθε αντίστοιχη έρευνα, με τέτοια συντριπτικά ποσοστά, πάντα θα υπάρχουν πολλοί που θα διαμαρτύρονται ισχυριζόμενοι πως «δεν έφαγαν τίποτα, με κανέναν, οι άλλοι ήταν τα λαμόγια».

Ας μην κρυβόμαστε, όμως. Το φακελάκι και το ρουσφέτι θα αποτελεί για πάντα το εθνικό μας σαράκι και ο Πάγκαλος και η ρήση του «μαζί τα φάγαμε» θα ορίζει για πάντα τον «καθρέπτη» της κοινωνίας μας. Αλλά, είπαμε, μη λέμε τα ίδια: ούτε εσύ ούτε εγώ δώσαμε ποτέ φακελάκι στο Δημόσιο, ναι;

ρουσφέτιαφακελάκι