Απόψεις|21.01.2020 19:31

Η σημαία των «καλύτερων βιογραφικών» και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

Αντώνης Τσακαλέας

Η προσπάθεια του Ολυμπιακού να δημιουργεί εξωαγωνιστικές εντάσεις έχει κυρίως στηριχθεί στις καταγγελίες που έκανε ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εναντίον του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, με την προσπάθεια να ανακαλυφθούν δράκοι στα παραμύθια περί πολυϊδιοκτησίας να αναμένεται να φτάνουν στο τέλος τους με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μέσω της εξέτασης της υπόθεσης. Αν γυρίσει κανείς το χρόνο πίσω, δεν θα δυσκολευτεί να βρει μερικά από τα κύρια στοιχεία της δομής της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Στη θέση του προέδρου έχει τοποθετηθεί ο Νικόλαος Τζουλάκης, το παρελθόν του οποίου είναι γεμάτο από σκιές.

Τα τελευταία 15 χρόνια, το όνομα του Νικόλαου Τζουλάκη είχε βρεθεί σε ανάμεσα σε αυτά που αφορούσαν το παραδικαστικό κύκλωμα, με υποθέσεις δωροδοκίας και παράβασης καθήκοντός, καθώς και με άσκηση επιρροής σε δυο δικαστές. Οι καταγγελίες για καταγγελίες για έκνοµη συμπεριφορά δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες, με την απαλλαγή του από τις κατηγορίες να αποτελούν το άλλοθι για την εκ νέου ενεργοποίησή του. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έδειξε να εμπιστεύεται έναν συμπατριώτη του για τη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, πριν από μερικούς μήνες καθώς ο Νικόλαος Τζουλάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2019.

Μάλιστα, η σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, και μάλιστα με γρήγορες κινήσεις. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης καταγγελίας του Ολυμπιακού, εναντίον του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης,ο Υφυπουργός Αθλητισμού πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην οριστική αποπομπή από τις θέσεις του τακτικού και του αναπληρωματικού μέλους της Ε.Ε.Α αντίστοιχα τους κ.κ. Δημήτρη Τρανταφυλλάκη και Δημήτρη Αυγητίδη, ο οποίοι αμφότεροι είναι καθηγητές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αμφότεροι είχαν καταθέσεις τις παρατήσεις τους όμως με βάση τους κανονισμούς, μπορούσαν να συνεχίσουν για τους επόμενους τέσσερις μήνες να ασκούν τα καθήκοντά τους. Ο Υφυπουργός αποφάσισε την άμεση αποπομπή τους, και τη θέση τους πήραν οι κ.κ. Νικόλαος Φαραντούρης Νικόλαος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα Δίκαιο και Πολιτικές της Ε.Ε., ως τακτικό μέλος, καθώς και η κ. Σινανιώτη Αριστέα, καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Αν ενώσει κανείς όλα αυτά τα κομμάτια, αυτό που διαπιστώνει είναι πως τόσο η αξιολόγηση για την τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, όσο και η διάθεση για άμεση αντικατάσταση των μελών, με φόντο την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, έχει κάποια κενά. Το παρελθόν του Νικόλαου Τζουλάκη, είναι αυτό που θέτει από μόνο του αρκετά ερωτηματικά, καθώς είναι δεδομένο πως, από μια κυβέρνηση που έκανε σημαία της το μότο που αφορούσε την στελέχωση των θέσεων με «τα καλύτερα βιογραφικά» να επέλεξε μέσα από όσα, ένα βιογραφικό, όπως αυτό του Νικόλαου Τζουλάκη.

Την ώρα που το Ελληνικό ποδόσφαιρο φτάνει στο κρίσιμο σταυροδρόμι της συνάντησης των επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων ομάδων της χώρας με τους ιθύνοντες της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε πριν από μερικούς μήνες μια επιτροπή που λειτουργεί για να θέσει δικλίδες ασφαλείας για το ποδόσφαιρο, ούτε θα μπορούσε και ούτε θα έπρεπε να περάσει απαρατήρητη. Αυτό που άπαντες αντιλαμβάνονται είναι πως θα πρέπει όλες οι πλευρές να κινηθούν όλες οι πλευρές προς την ίδια κατεύθυνση, αν και οι μέχρι τώρα κινήσεις του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα της σεζόν – πολλές από τις οποίες έχουν βρει και την υποστήριξη του Υφυπουργού Αθλητισμού – είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΕΕΑ