Απόψεις | 26.01.2020 11:01

Αγροτική οικονομία: Για έναν κοιμώμενο γίγαντα...

Έθνος Γνώμη

Δεν ειθισται μια μεγάλη πανελλαδική εφημερίδα να αφιερώνει το κύριο άρθρο της στην αγροτική οικονομία. Και όμως! Δεν είναι μόνον ο Ερντογάν, ο εκλογικός νόμος και οι συντάξεις...

Είναι και το τι παράγει αυτή η χώρα. Και στον πρωτογενή τομέα, στην αγροτική οικονομία, την κτηνοτροφία και την αλιεία θα μπορούσε να κάνει θαύματα, αν εκμεταλλευθεί σωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Ήδη υπαρχουν «νησίδες» παραγωγικές που εξάγουν άριστης ποιότητας προϊόντα στο εξωτερικό.

Στην «Ημερησία», στο σχετικό αφιέρωμα, θα βρείτε πολλά άρθρα στοχευμένα (Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στην ψηφιακή εποχή – Διατροφή του μέλλοντος και οργανικά τρόφιμα – «Ράλι» στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών – Χαμηλός βαθμός διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό κ.ά.). Η αληθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο της ελληνικής υπαίθρου, που είναι συνυφασμένη με τον αγροτικό εκσυγχρονισμό της, είναι συχνά οδυνηρή.

Δισεκατομμύρια επιδοτήσεων δόθηκαν επί δεκαετίες για να μάθει ο αγρότης να θάβει τα προϊόντα που παράγει, αντί να σκέπτεται πώς θα γίνει ανταγωνιστικός, πώς θα πετύχει καλύτερη ποιότητα, τυποποίηση και διανομή του προϊόντος του στην αγορά. Τα πολιτικά κόμματα δημαγωγώντας για να αλιεύσουν τις ψήφους των αγροτών, χάιδευαν επί δεκαετίες «τα αυτιά τους».

Και σήμερα ζορίζονται να βγουν με θάρρος και να πουν τις πικρές αλήθειες. οτι ο αγρότης πρέπει να γίνει και να πορεύεται ως ένας μικρός ή μεγαλύτερος επιχειρηματίας, ότι εντέλει θα τα βγάλει πέρα κυρίως μόνος του ή σε υγιείς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, σε μια αγορά που θα γίνεται όλο και πιο απαιτητική, όλο και πιο παγκόσμια, ενοποιημένη και ανταγωνιστική, και όπου κανείς δεν θα μπορεί να διασώσει ένα προϊόν που δεν έχει υψηλά ποιοτικά στάνταρ. Έχουμε έναν γίγαντα που ακόμη... κοιμάται, ενώ μπορεί να κάνει θαύματα και να εισφέρει πολλαπλάσια στην εθνική οικονομία.

υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςαγρότες