Απόψεις|29.01.2020 14:40

Η κυβέρνηση νομοθετεί τον επόμενο πρωταθλητή μετά τα διαδοχικά «αυτογκόλ» Αυγενάκη

Αντώνης Τσακαλέας

Από το απόγευμα της Δευτέρας (27/1) η Ελλάδα έχει μπει σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς με εισήγηση του Λευτέρη Αυγενάκη. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δόμησε κατά το δοκούν την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, λίγες ημέρες προτού αυτή ασχοληθεί με μια υπόθεση την οποία προσπάθησε εντέχνως να δημιουργήσει ο Ολυμπιακός. Μια επιτροπή που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, και μέλος της δήλωσε πως δεν γνώριζε πως στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (27/1) γινόταν ποδοσφαιρική αναμέτρηση στην οποία έδινε το «παρών» μια από τις ομάδες που εμπλεκόταν στην υπόθεση για την οποία εξέδιδε εισήγηση πέντε λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ταυτόχρονα μοιάζει να είναι το μικρότερο κομμάτι του παζλ που συνθέτει αυτή την επιτροπή. Μια επιτροπή που εξέδωσε μια εισήγηση την οποία ανάμεσα σε εκείνους που αποδοκίμασαν ήταν ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου. Ένας βουλευτής που όχι μόνο δεν έχει κανέναν κοινό σημείο επαφής με τον ΠΑΟΚ, αλλά γενικότερα με το ποδόσφαιρο, αντιλήφθηκε το αυτονόητο...

«Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται χωρίς πειστικές εξηγήσεις και θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε αναθεώρηση. Μία απόφαση που στέλνει εκτός δύο ωραίες ομάδες δεν έχει στοιχεία δικαιοσύνης. Πρέπει εντός της ημέρας να επανεξετάσουν την απόφαση που πήραν στην ΕΕΑ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, το πρωί της Τρίτης. Όμως, για μισό λεπτό. Ο ίδιος ο Λευτέρης Αυγενάκης, στην πρώτη του αντίδραση μετά το άκουσμα της εισήγησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Είναι από τις φορές που προσπαθείς να ξετυλίξεις ένα κουβάρι και διαπιστώνεις πως όσο το προσπαθείς τόσο πιο πολύ μπερδεύεσαι. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, την οποία ο ίδιος ο Λευτέρης Αυγενάκης έσπευσε να τροποποιήσει πριν από την έναρξη της εξέτασης της υπόθεσης και ακολούθως ο ίδιος ήταν ο πρώτος που πήρε αποστάσεις από την εισήγησή της για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Και ενώ ακολούθησαν και άλλοι που άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να τον στηρίζει. Για όσους αντιλαμβάνονται τα πράγματα καλύτερα σε ποδοσφαιρικούς όρους, ο... προπονητής Μητσοτάκης βλέπει έναν «ποδοσφαιριστή» του να βάζει αυτογκόλ, να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το σημείωσε, και εκείνος να επιμένει να τον κρατάει στην ενδεκάδα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώτος ποδοσφαιριστής του που του επισήμανε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για το «αυτογκόλ», ο Θοδωρής Ζαγοράκης, τέθηκε εκτός ομάδας. Και προφανώς, αυτό που είπε ο Ζαγοράκης το έχουν σκεφτεί και άλλοι «συμπαίκτες» του, αλλά δεν τόλμησαν να εκφραστούν. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του «αυτογκόλ» του Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να πέσουν οι τόνοι καθώς «υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα υπάρχουν και δεν χρειαζόμαστε ένα ακόμα» αλλά κανείς δεν λέει φωναχτά «μα το θέμα που προέκυψε, εμείς το δημιουργήσαμε....»

Όταν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεν έχουν καλή απόδοση αλλά κάθε Κυριακή είναι στην ενδεκάδα, τότε η σκέψη των περισσότερων πηγαίνει στο ότι ο προπονητής «παίρνει χαρτάκι» στο οποίο αναγράφονται αυτοί που δεν πρέπει να βγουν από την ενδεκάδα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης και οι σχέσεις του με τον Λευτέρη Αυγενάκη είναι κάτι παραπάνω από καλές. Νιαουρίζει κάτι στα κεραμίδια ή παρακούω;

Η ίδια, λοιπόν, «ενδεκάδα» όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι της, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο. Η πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση, την οποία θέλει να την βαφτίσει ως «χάρη» στον ΠΑΟΚ, και ταυτόχρονα να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τον Ολυμπιακό προς την επιστροφή τους τίτλους (ο Ολυμπιακός την Κυριακή 2/2 κλείνει 1.000 μέρες χωρίς τίτλο, σε ένα διάστημα που ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει τέσσερις και έχει χάσει έναν στα χαρτιά) αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της προσπάθειας παρέμβασής της, η οποία αλλοιώνει το πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα με VAR και ξένους διαιτητές που δεν άρεσε σε εκείνους που, ω του θαύματος, θα είναι οι πραγματικοί ευνοημένοι μιας νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει αλλαγή ποινών για κάτι που ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε και η Ξάνθη έχουν καταδικαστεί. 

Και μέσα σε όλα, το γεγονός πως η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης των στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκινά τις επόμενες ημέρες, είναι ένα κομμάτι που παζλ που κάποιοι θεωρούν πως δεν «κουμπώνει» σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση. Ας το ξανασκεφτούν όμως, βλέποντας πιο ξεκάθαρα τα πράγματα και ίσως τότε αντιληφθούν καλύτερα τη μεγάλη εικόνα.

Βαγγέλης ΜαρινάκηςΠΑΟΚΟλυμπιακόςΕπιτροπή Επαγγελματικού ΑθλητισμούΛευτέρης Αυγενάκης