Μαύρες τρύπες στην οικονοµία - Η χώρα πέρασε στην ύφεση πριν τον κορονοϊό
Βούλα ΚεχαγιάΤα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Είναι όµως και αρκούντως ανησυχητικά. Σύµφωνα µε τη Eurostat, η Ελλάδα βρέθηκε το τέταρτο τρίµηνο του 2019 τελευταία στην ανάπτυξη (µαζί µε τη Φιλανδία) µε αρνητικό πρόσηµο -0,7%, συγκριτικά µε το προηγούµενο τρίµηνο. Πρόκειται για το πιο αρνητικό τρίµηνο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη από το 2015.
Την ίδια ώρα, η βιοµηχανική παραγωγή στη χώρα για τον µήνα Ιανουάριο έπεσε στο -1,2% σε σχέση µε την περσινή χρονιά, καταγράφοντας µε βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πτώση για τέταρτο συνεχόµενο µήνα. Τον Οκτώβριο του 2019 βρισκόταν στο -0,4%, τον Νοέµβριο στο -9% και τον ∆εκέµβριο στο -4,5%. Ο δε ρυθµός αύξησης των επενδύσεων στο δεύτερο εξάµηνο του 2019 επί διακυβέρνησης Ν∆ κύλησε στο 0,09%, από 10,2% το πρώτο εξάµηνο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά ασφαλώς προτού ο κορονοϊός εισβάλει στη ζωή µας, προτού προκαλέσει έριδες µεταξύ γλωσσολόγων και προτού εισαχθεί ως έννοια ή λέξη στα λεξικά. Η χώρα πέρασε στην ύφεση πριν από την εισβολή του κορονοϊού. Οι διακηρύξεις για επενδύσεις έπεσαν στο κενό και ο ουρανός δεν έγινε πιο γαλανός.
Το πέρασµα του κορονοϊού είναι ολοφάνερο πως θα αφήσει το µαύρο αποτύπωµά του και στην ελληνική οικονοµία. Οπως άλλωστε και στην παγκόσµια. Οι αγορές έχουν ήδη καταρρεύσει και είναι άγνωστο πότε θα συνέλθουν από το χτύπηµά του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη παρέµβασή του σε φόρουµ στο Βερολίνο µίλησε για την πιθανότητα αναθεώρησης των δηµοσιονοµικών στόχων. Τι θα γίνει όµως µε το πρωτογενές πλεόνασµα; Προτίθεται ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς τη µείωση του στόχου του 3,5% το 2020; Η λογική λέει ότι είναι ένα αυτονόητο αίτηµα που οφείλει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Η ίδια λογική λέει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι µας οφείλουν να το δεχτούν.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλησε να αξιοποιήσει τµήµα του «µαξιλαριού» ύψους 37 δισ. που κληρονόµησε, ώστε να διαµορφωθεί χώρος για φοροελαφρύνσεις και δαπάνες που θα τονώσουν την οικονοµία. ∆εν είναι αργά για να το πράξει. Εκτός αν θεωρεί ότι θα καλύψει τις µαύρες τρύπες στην οικονοµία µε τη λήψη έκτακτων µέτρων ή την περικοπή κοινωνικών ελαφρύνσεων. Ο ελληνικός λαός είναι σαφές ότι δεν µπορεί να υποβληθεί σε νέες θυσίες, ακόµη κι αν αυτές απαιτηθούν µε επικάλυψη την εισβολή του κορονοϊού.
- Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
- Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
- ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
- Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του