Απόψεις|10.12.2018 15:14

Η Γαλλία στα κίτρινα

Πάνος Θεοδωρίδης

Αυτοί που προσδοκούν να µεταφερθούν τα «Κίτρινα Γιλέκα» στον τόπο τους, µήπως και ξεπεραστεί µια δύσκολη κατάσταση, µαταιοπονούν. Η Γαλλία έχει παράδοση στις αστικές εξεγέρσεις. Η κληρονοµιά της Γαλλικής Επανάστασης είναι βαριά. ∆εν γκρέµισε άνευ λόγου ο Οσµάν τα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης για να χαράξει βουλεβάρτα και µεγάλες πλατείες, ώστε να δυσκολεύονται τα οδοφράγµατα.

Τίποτε δεν αποκλείεται, φυσικά. Αλλά το πολιτικό πρόβληµα της Ευρώπης έχει γίνει πολύ βαρύ. Θεσµοί µπορεί να υπάρχουν, αλλά η ατολµία των εξαρτηµένων «µικρών» και τα οικονοµίστικα, σχεδόν προβλέψιµα µέτρα των «µεγάλων» θα οδηγήσουν είτε σε µια εκτεταµένη κρίση είτε στην κατάπνιξη των επιµέρους κρίσεων. Στην Ενωση, που «σκίζεται» για τον διάλογο και τους συµβιβασµούς, ακούγεται ένας ήχος αυθεντικός: τα κέρµατα που κελαηδούν στις τσέπες των συνοµιλητών. Κι ας δοξάζεται ο ψηφιακός πολιτισµός.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» µεταφράζονται διαφορετικά από κάθε λαό της Ενωσης. Η Μεσόγειος προσδοκά χαλάρωση µέτρων και γιγάντωση της αγανάκτησης και της διαµαρτυρίας. Η Αγγλία νόµισε πως µε το Brexit θα επιστρέψουν τα µπερεκέτια της Κοινοπολιτείας. Η προεδρία Τραµπ εντέλει είναι στραµµένη στα οικονοµικά της χώρας της, ασκώντας επιθετική εµπορική πολιτική ανταλλαγµάτων µε την οποία οι γηραιές ήπειροι δεν είναι εξοικειωµένες.

Τα υπόλοιπα, παρά την καταστολή και την εβδοµαδιαία έκρηξη, αφορούν τη Γαλλία, χλωµή ανάµνηση του Μάη της. Ενός Μάη που κατέληξε σε ένα ξεφτισµένο σύνθηµα («Η φαντασία στην εξουσία») και ήταν παράλληλος µε το αντιπολεµικό κλίµα των ΗΠΑ και το Γούντστοκ. Βέβαια, έκτοτε βάφονται µε µπογιές ανδριάντες και προτοµές, αλλά «η ανατροπή των ανδριάντων» ήταν παλαιό, µεσαιωνικό έθιµο. Γιατί, κακά τα ψέµατα, το 1968 ήταν κίνηµα των νέων.

Για να µετατραπεί η διαµαρτυρία του 2018 σε κίνηµα νέων, δεν µπορεί να στηριχτεί στο παλιό τραγούδι «Το γελεκάκι που φορείς εγώ σ' το ’χω ραµµένο». Το µόνο που εξελίσσεται, και έχει πιάσει ταµπούρια, είναι η ακροδεξιά ψευδαίσθηση, που παραµένει πανέτοιµη για τη φοβική εκστρατεία της. Μόνο που δεν θα φοράει κίτρινα.

κίτρινα γιλέκα