Κορονοϊός: Ταχύτατες κινήσεις χωρίς χειροκροτήματα και επικοινωνιακές υπερβολές
Ανδρέας ΜιχαηλίδηςΕίναι απόλυτα βέβαιο πως όσον αφορά τη χώρα μας, βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια εξέλιξης του φαινομένου της πανδημίας του convid-19. Αν επιχειρήσουμε μια πρώτη γενική εκτίμηση της αντιμετώπισής της, θα πρέπει, σ’ αυτήν την φάση, να αναφερθούμε σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ως προς τις πρόνοιες που αφορούν στους πολίτες, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοσήματος, αν και ελήφθησαν με κάποια σχετική καθυστέρηση και διστακτικότητα, φαίνεται να αποδίδουν κυρίως με την συμμόρφωση των πολιτών.
Δεύτερον, το δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τα όποια προβλήματα, φαίνεται να ανταποκρίνεται με επάρκεια, μέχρι στιγμής. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στις σπουδαίες προσπάθειες που καταβάλει το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, παρά τις ελλείψεις που σημειώνονται καθημερινά σε αναλώσιμο υλικό (μάσκες, στολές, αντισηπτικά κ.α.). Για την ανταπόκριση του συστήματος κατά το επόμενο, κρίσιμο διάστημα, πάντως, είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν υπόψη και να αντιμετωπιστούν αναλόγως μια σειρά από ζητήματα.
Νευραλγικής σημασίας είναι η πρόσληψη ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, άμεσα, με ικανή χρηματοδότηση των δαπανών αυτών. Οι προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί μέχρι τώρα (100 γιατρών και 400 νοσηλευτών) είναι απόλυτα ανεπαρκείς και δεν καλύπτουν καν τις απώλειες που έχουν δημιουργηθεί στο προσωπικό των Νοσοκομείων (άδειες ειδικού σκοπού, ομάδες υψηλού κινδύνου, καραντίνες κ.α.). Οι όποιες προσλήψεις επικουρικών ιατρών, απόλυτα ανεπαρκείς, φαίνεται να μην προσελκύουν υπ’ αυτές τις συνθήκες ενδιαφερόμενους. Οι δρομολογημένες από την άνοιξη του 2019 μόνιμες προσλήψεις πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Επιπλέον, η άμεση αύξηση των κλινών ΜΕΘ με κάθε τρόπο, κυρίως στις δημόσιες δομές της χώρας, είναι επιτακτική.
Χρήσιμος κρίκος στην αποτελεσματική διαχείριση του θέματος είναι και η αξιοποίηση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, ΤΟΜΥ όπου αυτές υπάρχουν, αλλά και δομές πρόνοιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Βοήθεια στο σπίτι), μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην καταγραφή και επιδημιολογική επαγρύπνηση των ευπαθών κυρίως ομάδων του πληθυσμού: κοινωνικά αποκλεισμένων πληθυσμών, ατόμων αποστερημένων από το οικογενειακό περιβάλλον, ειδικών ομάδων υψηλού κινδύνου κ.α.
Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της πιθανής εμφάνισης κρουσμάτων στους προσφυγικούς – μεταναστευτικούς πληθυσμούςτης χώρας, κυρίως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών. Η συσσώρευση χιλιάδων ανθρώπων, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς κανένα μέσο προφύλαξης, είναι περίπου εγκληματική. Η εξάπλωση ενός κρούσματος, αν και όποτε αυτό εμφανιστεί, θα είναι ραγδαία. Η εξάπλωση δεν θα αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους (αστυνομικούς, υγειονομικούς, άλλους υπαλλήλους). Τα «μέτρα» που εξαγγέλονται είναι περίπου μηδενικά: κάποια ολίγιστα κοντέινερς και εθελοντές ιατροί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Ας αναλογιστούμε, επιπροσθέτως, την ανησυχία που θα κροκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες η διασπορά περιστατικών στους πληθυσμούς αυτούς.
Τέλος, ανύπαρκτη είναι προς το παρόν η αντιμετώπιση των ψυχικά νοσούντων, αν αυτοί προσβληθούν από την νόσο. Η ειδική φροντίδα που απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές, δεν έχει καθόλου προβλεφθεί και είναι ιδιαίτερα απαιτητική.
Πρέπει, λοιπόν, πολλά να γίνουν ταχύτατα, πέρα απά χειροκροτήματα και επικοινωνιακές υπερβολές.
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram