Απόψεις|31.03.2020 12:39

Γίγαντας με πήλινα πόδια η Αμερική του Τραμπ

Μιχάλης Ιγνατίου

Από την Πέμπτη το βράδυ, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν τα σκήπτρα στον αριθμό των καταμετρημένων κρουσμάτων από τον κορονοϊό. Η είδηση δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε το αμερικανικό έθνος, από το βήμα του Λευκού Οίκου, ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η οικονομία...

Στην πραγματικότητα δεν είναι υπό κανέναν έλεγχο. Και χωρίς να υιοθετούμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κατάσταση φαίνεται ότι ξεφεύγει και είναι εξαιρετικά άσχημη σε αρκετές περιοχές της Αμερικής. Ηδη, όσοι ομιλούν για τη Νέα Υόρκη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, υποστηρίζουν ότι «θα είναι η νέα Ιταλία». Ας ευχηθούμε ότι η υπόθεση αυτή που γίνεται και από γιατρούς δεν θα επιβεβαιωθεί και θα αποδειχθεί ένα ψέμα. Διότι η αμερικανική μεγαλούπολη είναι μια ανυπεράσπιστη περιοχή, εάν πιστέψουμε τις δηλώσεις που κάνουν καθημερινά ο κυβερνήτης της Πολιτείας και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Αυτοί τα λένε, και μάλιστα δημόσια, και θα έλεγα πως δεν τα αποκαλύπτουν και όλα, αν και οι Αμερικανοί και στις τραγωδίες τους προσπαθούν να παρουσιάζουν τα πράγματα ως έχουν. Μερικές φορές η αλήθεια και η πραγματικότητα μπορούν να οδηγήσουν και στη λήψη πολύ ψύχραιμων αποφάσεων, όχι από τον κ. Τραμπ βεβαίως, που κατά τα άλλα δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο, αλλά από τον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο, που έδειξε ηγετικές ικανότητες. Κρίμα που δεν έχει υποβάλει υποψηφιότητα για την αμερικανική προεδρία.

Περίεργη στάση

Ακόμα και την Παρασκευή, όταν η χώρα βρισκόταν υπό ισχυρή πίεση λόγω ακριβώς της είδησης ότι ξεπέρασε την Κίνα και την Ιταλία στον αριθμό των καταμετρημένων κρουσμάτων, ο κ. Τραμπ ζούσε στον δικό του φανταστικό κόσμο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό: ενώ γνωρίζει την πραγματική κατάσταση της πανδημίας, ενώ είναι πλήρως ενήμερος για το τι θα συμβεί εάν η υπερδύναμη Αμερική δεν αμυνθεί, έχει αυτή την περίεργη στάση, ότι δηλαδή «δεν συμβαίνει και κάτι σοβαρό», χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η στάση δεν καθησυχάζει τους πολίτες, αλλά τους βάζει σε υποψίες πως η αλήθεια του Τραμπ δεν περιγράφει την πραγματική κατάσταση της ασθένειας. Ο κινεζικός ιός, όπως ορθά χαρακτηρίζει τον κορονοϊό, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Αντίθετα, είναι θανατηφόρος, δεν ξεχωρίζει κανέναν και είναι ύπουλος σε απίστευτο βαθμό. Οι περισσότεροι έχουμε κάποιον γνωστό, ακόμα και συγγενή, που υποφέρει από τον ιό. Χωρίς να έχω εικόνα προσωπικά, αντιλαμβάνομαι ότι οι άνθρωποι νιώθουν απίστευτα άσχημα… Νιώθουν να βγαίνει η ψυχή τους και να μη βρίσκουν παρηγοριά. Και όμως. Υπάρχουν ηγέτες χωρών, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Βραζιλίας και άλλοι, που δεν αντιλαμβάνονται καν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Αλλοι, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, που έκαναν τα «παλικάρια», τρέχουν να αντιμετωπίσουν την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για τις χώρες τους. Και άντε να μη δώσουμε σημασία στον Ζαΐχ Μπολσονάρου, του οποίου μολύνθηκαν στενοί συνεργάτες του – είπαν πως και ο ίδιος είχε τον ιό. Αλλά ο κ. Τραμπ είναι ο ηγέτης της αμερικανικής υπερδύναμης, η οποία υποτίθεται έχει τα καλύτερα νοσοκομεία και τους πιο εξαίρετους γιατρούς και επιστήμονες ερευνητές. Αναμένει κανείς από την Αμερική να προσφέρει λύσεις. Αντί λύσεων, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει από τηλεοράσεως... ιατρικές συμβουλές, και δίπλα του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις Μολύνσεις πιάνει το κεφάλι του από τον τρόμο και την απόγνωση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφουν το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και η εφημερίδα «New York Times», η Αμερική έχει πλέον τα περισσότερα κρούσματα και αυτό το γεγονός από μόνο του προμηνύει απίστευτα προβλήματα για το σύντομο μέλλον. Τι περιμένουν οι ειδικοί; Συνεχείς αυξήσεις των κρουσμάτων για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 15 Απριλίου. Και ο φόβος των αρμοδίων και των επιστημόνων είναι ότι θα αυξηθούν δραματικά και οι θάνατοι, στο πρότυπο της Ιταλίας. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης και ο δήμαρχός της παραδέχθηκαν ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με ασθενείς και ότι το ιατρικό σύστημα, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη, δεινοπαθεί στον ύψιστο βαθμό. Και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος αναρωτιέται: έφτασε σε αυτό το σημείο η αμερικανική υπερδύναμη, να μην μπορεί δηλαδή να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των πολιτών της;

Και αν δεν δύναται η Αμερική, τι περιμένει κανείς από τις φτωχές χώρες; Αυτό που διδάσκει μέχρι τώρα τούτη η κρίση είναι ότι η ανικανότητα ξεκινά από την κορυφή. Οπως λέει ο σοφός λαός, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Οταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει στην αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε ότι η Αμερική θα γίνει το επίκεντρο της πανδημίας και θα ξεπερνούσε και την Ευρώπη και την Κίνα, ο πρόεδρος Τραμπ απειλούσε ότι θα τερμάτιζε τα αναιμικά μέτρα που πήρε μέχρι σήμερα, καθώς προτιμούσε να διασώσει την οικονομία. Δεν μπορεί να αντιληφθεί το απλό και αυτονόητο: ότι αν οι άνθρωποι χαθούν, τι να την κάνουν τη βελτίωση των αριθμών, που έτσι κι αλλιώς αφορούν μόνο τους πλούσιους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς...

ΚορονοϊόςΝτόναλντ ΤραμπΗνωμένες Πολιτείες