Απόψεις|05.04.2020 15:00

Δάσκαλε που δίδασκες…

Βούλα Κεχαγιά

Στην επιστηµονική κοινότητα, και όχι µόνο, αποτελεί κοινή παραδοχή η διαπίστωση πως η λήψη περιοριστικών µέτρων από την Πολιτεία ως «φρένο» στην εξάπλωση του κορονοϊού ήταν επιβεβληµένη και κυρίως έχει αποδώσει. Εξ αυτού του λόγου, άλλωστε, καµία πολιτική δύναµη δεν διαφώνησε µε την εφαρµογή τους. Μέτρα που εφαρµόστηκαν κλιµακωτά αρχικώς, µε την προβολή/προτροπή του σλόγκαν «Μένουµε Σπίτι», αργότερα µε τον αναγκαστικό περιορισµό στο σπίτι και σε ειδικές περιπτώσεις και µε την επιβολή καραντίνας σε περιοχές της χώρας.

Το εντυπωσιακό και συγχρόνως διδακτικό στοιχείο αυτής της ιστορίας είναι πως η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, που εµπεριέχει και την κατηγορία του ατίθασου αποκαλούµενου και «Ελληνάρα», έδειξε διάθεση συνεργασίας και υπακοής. Ενδεχοµένως να ήταν ο φόβος το στοιχείο που έπεισε τους πολίτες να καταστείλουν κοµµάτια της ελευθερίας τους για να πειθαρχήσουν στον εγκλεισµό. Αυτό όµως λίγη σηµασία έχει τώρα. Εκείνο που προέχει είναι η τήρηση των κανόνων, ανάγκη στην οποία προσαρµόζεται σχεδόν το σύνολο του πληθυσµού, µε ελάχιστες εξαιρέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η Πολιτεία «πιάνεται» από τους λιγοστούς παραβάτες και χρησιµοποιώντας ως πιλότο τη ρήση «κι ο άγιος φοβέρα θέλει» ενεργοποιεί σχεδόν σε καθηµερινή βάση ένα αόρατο «δάχτυλο» που απειλεί µε αυστηροποίηση των µέτρων επειδή οι ελάχιστοι παραβιάζουν τους κανόνες και αγνοούν τους κινδύνους για τη δηµόσια υγεία.

Στην αρχή εµφανίστηκαν οι «ασυνείδητοι» που συνωστίστηκαν στις παραλίες για να λιαστούν, µετά ήρθαν οι «ανυπάκουοι» που ξεχύθηκαν στις εθνικές οδούς µε προορισµό τα χωριά τους, περνώντας από τα (ανοιχτά) διόδια, µετά µας προέκυψαν οι θρασείς Θεσσαλονικείς, Βολιώτες, Καβαλιώτες και Καλαµατιανοί που προκάλεσαν συνωστισµό στην προκυµαία των πόλεών τους (δήθεν) για να αθληθούν… Και το δάχτυλο εκεί. Με τη διαφορά ότι όλοι αυτοί οι πολίτες δεν έκαναν κάποια παράβαση. Ούτε οι πλαζ είχαν σφραγιστεί όταν τις επισκέφθηκαν, ούτε τα διόδια είχαν κλείσει όταν τα πέρασαν, ούτε οι παραλιακές ζώνες στις παραθαλάσσιες πόλεις είχαν αποκλειστεί όταν τις περπάτησαν. Όλοι αυτοί οι πολίτες αξιοποίησαν απλώς τα όρια ελευθερίας κινήσεων που τους επέτρεψε η Πολιτεία.

Από την άλλη, ο επόπτης της τήρησης των µέτρων και σύσκεψη σε σηµείο που βρίσκεται σε καθολική καραντίνα έκανε και την απαγόρευση για συνάθροιση άνω των 10 ατόµων αγνόησε και µέτρα ασφαλείας (αποστάσεις, µάσκα) δεν πήρε. Κοντολογίς. Οι νουθεσίες και οι συµβουλές είναι χρήσιµες και αποτελεσµατικές, όµως όσοι τις «εργαλειοποιούν» ας θυµηθούν τη ρήση του Κλεόβουλου «µέτρον άριστον»…

Μένουμε ΣπίτιΚορονοϊός