• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Νέα πρόκληση Μίτσκοσκι: Το όνομα «Μακεδονία» είναι ιερό - Δεν μου αρέσουν οι απειλέςΑερομαχία στο Αιγαίο μετά από τρία χρόνια: Εμπλοκή οπλισμένων τουρκικών F-16 με ελληνικά μαχητικάΣυγκλονίζει η μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό στην Αθήνα - «Μπέμπα μου ξύπνα»Hellenic Train: Ποια δρομολόγια λεωφορείων καταργούνται με εντολή της ΕΛΑΣ
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Απόψεις   ┋   31.05.2020 13:50
Γιώργος Κακλίκης
Γιώργος Κακλίκης

Επαναπροσεγγίσεις Ισραήλ - Τουρκίας στο παρασκήνιο

Είναι λάθος να περιμένουμε μονομερή πίστη σε εμάς και διαγραφή της Τουρκίας από την ισραηλινή ατζέντα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Νετανιάχου - Ερντογάν/AP Images
Νετανιάχου - Ερντογάν/AP Images

Την αλματώδη αναβάθμιση των σχέσεών της με το Ισραήλ έχει επιλέξει η Αθήνα, χωρίς να εγκαταλείψει την παραδοσιακά φιλική σχέση της έναντι Παλαιστινίων και αραβικών χωρών. Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις έδειξαν συνέπεια στην πολιτική αυτή γραμμή, από το 2010. Στην αλλαγή διαθέσεων, και από τις δύο πλευρές ασφαλώς, συνέβαλε και η διάρρηξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης με τη ρήξη Ερντογάν - Πέρες στο Νταβός και όσα ακολούθησαν οδηγώντας τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις σε ερέβη. Επιλογή του Τούρκου προέδρου, ο οποίος στόχευε στο θυμικό των μουσουλμανικών κρατών και πληθυσμών και στην ανάδειξή του σε ηγετική προσωπικότητα στον χώρο του Ισλάμ.

Ελλάδα και Ισραήλ προβάλλουν με κάθε ευκαιρία τη σημασία της εξέλιξης των σχέσεών τους. Το είδαμε σε επίπεδο κυβερνήσεων, όπως επίσης σε επίπεδο διπλωματικό και πανεπιστημιακό. Χαρακτηριστική η πρόσφατη συνέντευξη του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα και εκείνη του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Εγιάλ Ζισέρ. Ολα αυτά όμως προκαλούν τα αντανακλαστικά της Αγκυρας, η οποία, σε κάθε προσέγγιση τρίτων, βλέπει εναντιώσεις στους σχεδιασμούς της. Παρά ταύτα, εύκολα διακρίνεται η επιθυμία και των δύο πλευρών να πάρουν κάποια στιγμή την ανιούσα οι διμερείς τους σχέσεις.

Διαβάσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτετραμμένου του Ισραήλ στην Αγκυρα και ακούσαμε, από την τουρκική πλευρά, θετικές γνώμες για επαναπροσέγγιση. Παράλληλα, βέβαια, με «αναλύσεις» περί ανυπαρξίας ισραηλινού συμφέροντος από την προσέγγιση με την Ελλάδα. Με πρόσφατη εκείνη του λέκτορα του Πανεπιστημίου της Bandirma (Πανόρμου), Ceyhun Cicekci («The Times of Israel», 24/5/2020).

Τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, και μάλιστα σε συνδυασμό με τις σχέσεις του με την Τουρκία, πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό. Η επαναπροσέγγιση των δύο χωρών είναι σχεδόν βέβαιη. Ουδέποτε σταμάτησαν οι παρασκηνιακές επαφές πολλών επιπέδων, με εντυπωσιακή εκείνη των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τους. Η δική μας προσέγγιση δεν αποκλείει την άλλη.

Οι «νέοι» μας φίλοι ασφαλώς θέλουν καλές σχέσεις μαζί μας. Κυρίως διότι εξυπηρετούνται πολύ σε επιχειρησιακό επίπεδο. Είναι λάθος όμως να περιμένουμε μονομερή πίστη σε εμάς και διαγραφή της Τουρκίας από την ισραηλινή ατζέντα. Η ισραηλινή πλευρά θα προωθήσει τις καλές σχέσεις της και με τις δύο χώρες για λόγους δικού της συμφέροντος αλλά και ξέροντας ότι τόσο εμείς όσο και οι άλλοι έχουμε λόγους να διατηρούμε με αυτήν καλές σχέσεις.

Αν και δύσκολη η επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας, αργά ή γρήγορα θα είναι πραγματικότητα. Ας διατηρήσουμε χωρίς ενοχλήσεις τη σημερινή κατάσταση των σχέσεών μας μαζί του και ας εργασθούμε σοβαρά για την εξέλιξή τους. Ισως έτσι αντιληφθεί και η Τουρκία ότι τα συμφέροντά της δεν εξυπηρετούνται με απειλές και βία, αλλά με τον πραγματισμό και την εξασφάλιση της σταθερότητας της ταραγμένης Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμη

Ο χάρτης με όλα τα μπλόκα των αγροτών - «Θα μείνουμε στους δρόμους μέχρι να μας απαντήσει η κυβέρνηση»

Πούτιν: Όλα όσα είπε στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου - Τι απάντησε για τα σενάρια πολέμου στην Ευρώπη

Συγκλονίζει η μητέρα του βρέφους που βρέθηκε νεκρό στην Αθήνα - «Μπέμπα μου ξύπνα»

Αίγυπτος: Εντυπωσιακή ανακάλυψη - Αρχαιολόγοι βρήκαν τον χαμένο Ναό του Ρα 4.500 χρόνια μετά

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ισραήλ
  • Τουρκία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr