Θολός καθρέφτης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Οσο κι αν η Βαυαρία είναι «περίπτωση» από μόνη της, όσο κι αν ο καθρέφτης είναι θολός, αν κάποιος θελήσει να τον κοιτάξει προσεκτικά θα διακρίνει ότι αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο Βερολίνο. Αλλωστε, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι ανέφεραν ως κύριους αίτιους της δυσαρέσκειάς τους δύο πολιτικούς από την κεντρική κυβέρνηση. Πρώτα τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και κατόπιν την ίδια την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αυτό είναι ένα καλό εργαλείο για όσους θέλουν να κάνουν προβλέψεις για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις.
Η Κεντροδεξιά δεν μπορεί να ανακόψει την πολιτική της γήρανση υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ακροδεξιάς. Το μόνο που κατάφερε είναι να μετατρέψει τα επιχειρήματα της τελευταίας σε κανονικότητα. Ούτε μπορεί να ελπίζει ότι με τις συνεχείς αναστροφές της σε ρητορική και επιχειρηματολογία μπορεί να πετύχει κάτι περισσότερο από το να ζαλίσει και, κατά συνέπεια, να απωθήσει τους ψηφοφόρους.
Το ίδιο ισχύει για τη Σοσιαλδημοκρατία. Ισως η τελευταία της μεγάλη ευκαιρία να ήταν το momentum που είχε δημιουργήσει στις αρχές του 2017 η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς, που είχε γεννήσει -θνησιγενείς, όπως αποδείχτηκε- ελπίδες για μια άλλη πορεία, πιο κοινωνική, πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο φιλομεταναστευτική. Ο Σουλτς και το κόμμα του συνολικά έδειξαν να τρομάζουν και οι ίδιοι από τη δυναμική που προσωρινά δημιούργησαν και επέλεξαν πάλι την παλιά συνταγή.
Αν κάτι αποδεικνύει η επιτυχία των Πρασίνων, είναι ότι οι πολίτες αποφάσισαν να επιβραβεύσουν τη συνέπειά τους. Ηταν το μόνο κόμμα το οποίο σταθερά αντιτάχθηκε στο ακροδεξιό τσουνάμι, που συστηματικά παρουσιάζει το Μεταναστευτικό ως «μητέρα όλων των προβλημάτων». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μοντέλο ηγεσίας που επιλέχθηκε στο Μόναχο είναι το ίδιο με αυτό που ακολουθείται και σε εθνικό επίπεδο: μια γυναίκα και ένας άντρας, νεαροί, μορφωμένοι, που μιλούν παθιασμένα αλλά κατανοητά και αγγίζουν το πιο δυναμικό κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Ανθρώπους που τους μοιάζουν.
Αυτό δεν σημαίνει ότι στη Γερμανία υπάρχει σήμερα δυναμική για μια άλλη πλειοψηφία. Χριστιανοκοινωνιστές και Ελεύθεροι Ψηφοφόροι θα συμμαχήσουν, όπως όλα δείχνουν. Η ακροδεξιά θα έχει ορατή παρουσία στη Βουλή. Οσο για τις εξελίξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτές αναβάλλονται για μετά τις εκλογές στην Εσση στις 28 Οκτωβρίου. Η θυσία του Ζεεχόφερ ίσως δώσει μια ανάσα στην κυβέρνηση Μέρκελ. Ο καθρέφτης πάντως δεν θα ξεθολώσει τόσο εύκολα
Διοικητές Νοσοκομείων: Μπάχαλο με τον νόμο Κεραμέως και τη μοριοδότηση των υποψηφίων - Τα λάθη και οι υποψίες για παρεμβάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου - Τα φαβορί, οι τάσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Χάρτης της ΕΕ με το Αιγαίο ξεσηκώνει... εθνικιστικές «φουρτούνες» στην Τουρκία
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr