Η ευημερία υψώνει τις ψυχές
Η συσχέτιση ευτυχίας και οικονομικής ευρωστίας, στις δυτικές κοινωνίες είναι άμεση και σχεδόν πρόκειται πολλές φορές για ταυτόσημες έννοιες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κάποιος που εργάζεται σε φούρνο, ξέρουμε όλοι ότι η δουλειά του είναι να ζυμώνει, να ψήνει και να πουλάει το ψωμί. Ένας δάσκαλος ακόμη και στην άγονη γραμμή, έχει ως αποστολή του να μαθαίνει γράμματα στα παιδιά. Ο ψαράς να πηγαίνει στην ιχθυόσκαλα πρωί πρωί με τα πιο φρέσκα ψάρια για να τα πουλήσει σε λίγες ώρες στην υπαίθρια αγορά.
Αν ρωτούσαμε τον μέσο άνθρωπο, τι δουλειά κάνει ένας πολιτικός θα απαντούσε ότι φοράει τη γραβάτα και μιλάει. Μετά ψηφίζει νόμους. Μετά, υπόσχεται ευημερία. Ύστερα βολεύει τους συγγενείς, παίρνει αξιώματα, αυξάνει τη δημοτικότητα και την περιουσία του. Η ευημερία δηλαδή που υποσχέθηκε βρίσκει εφαρμογή πρώτα στον εαυτό του τον ίδιο.
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, ο Πλούταρχος είχε πει ότι «Κοινωνική ευημερία έχουμε όταν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι και το έθνος μεγάλο. Η ευημερία υψώνει τις ψυχές που από φυσικού τους είναι αδύνατες και μικρές, στο σημείο να τους δίνει, όταν τις κοιτάξουμε απ’ αυτό το ύψος όπου τις τοποθέτησε η τύχη, έναν αέρα μεγαλείου και αξιοπρέπειας. Μα ο άνθρωπος, ο αληθινά μεγαλόψυχος και σταθερός, λάμπει μέσα στις συμφορές και στις δυστυχίες, με όλη του τη λάμψη». Τι θα έλεγε αλήθεια αν ζούσε σήμερα ο Πλούταρχος; Όταν χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα απλά δυσκολεύονται ή αδυνατούν να φέρουν εις πέρας τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και επιπλέον σύμφωνα με έγκυρες προβλέψεις χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορονοιός.
Η συσχέτιση ευτυχίας και οικονομικής ευρωστίας, στις δυτικές κοινωνίες είναι άμεση και σχεδόν πρόκειται πολλές φορές για ταυτόσημες έννοιες. Δηλαδή αν δεν έχεις χρήματα, βρίσκεσαι σε ακινησία. Θυμίζεις ασθενή σε κωματώδη κατάσταση.
Και ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής εξουσίας σε αυτό; Που έχει ως σκοπό την κοινωνική ευημερία των πολιτών; Θα πρέπει μέσα από ένα σύνολο δημοκρατικών, οργανωτικών και ηθικών αξιών να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, μέσω της λειτουργίας της κοινωνικής δικαιοσύνης που διασφαλίζει τις δυνατότητες ίσων ευκαιριών σε όλους. Στην οικονομία κοινωνική δικαιοσύνη σημαίνει αποτελεσματικότητα των μηχανισμών της αγοράς και ισορροπία στη διανομή του εισοδήματος.
Και αν η ελεύθερη οικονομία γεννά αντικρουόμενα συμφέροντα αυτά είναι δυνατό να εναρμονιστούν, αν δημιουργηθούν προοπτικές υγιούς λειτουργίας της και η χώρα μας να βαδίσει σταθερά στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Στο δρόμο που θα δώσει όραμα και ελπίδα στην κοινωνία και σε ένα λαό που ταλαιπωρήθηκε από τις ισοπεδωτικές μνημονιακές δεσμεύσεις.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr