Η πολιτική των πλεονασµάτων
Οταν µία οικονοµία παρουσιάζει υπερπλεόνασµα -και µάλιστα για τρίτη συνεχή χρονιά- είναι προφανές ότι οι ηµέρες των τεράστιων ελλειµµάτων, που µας οδήγησαν στη χρεοκοπία, έχουν παρέλθει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Με την έννοια αυτή, το θηριώδες πλεόνασµα που επιτεύχθηκε στην εκτέλεση του προϋπολογισµού είναι µία τρανή απόδειξη ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα µνηµόνια – και βεβαίως, η ελπίδα όλων είναι ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι οριστική. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε ρυθµούς βιώσιµης ανάπτυξης δεν γίνεται να µονιµοποιηθεί η πολιτική των υπερπλεονασµάτων. Οπως είναι φανερό, όταν το πλεόνασµα εκτοξεύεται στα 7,6 δισ. ευρώ -και ο αρχικός στόχος είναι 4 δισ.- τα 3,6 δισ. λείπουν από την ελληνική οικονοµία.
Βεβαίως, η κυβέρνηση επιστρέφει µέρος του πλεονάσµατος στα φτωχότερα στρώµατα της ελληνικής κοινωνίας µε τη διανοµή του µερίσµατος, που τείνει να µονιµοποιηθεί ως 13η σύνταξη ή 13ος µισθός για τους µη έχοντες.
Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή έχει ξεκάθαρο αναδιανεµητικό χαρακτήρα – αλλά είναι εξίσου σαφές ότι η οικονοµική αποτελεσµατικότητά της είναι αµφίβολη: τα χρήµατα αυτά πηγαίνουν σε µεγάλο ποσοστό για πληρωµή οφειλών -είναι άλλωστε γνωστό ότι στα χρόνια των µνηµονίων έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσµα χρέη στο ∆ηµόσιο- παρά πέφτουν στην κατανάλωση.
Εποµένως, απαιτείται ένα διαφορετικό µείγµα πολιτικής, που θα τονώσει την αναπτυξιακή διάσταση – χωρίς όµως να εγκαταλειφθεί η ιδέα της αναδιανοµής, που επιστρέφει στους φτωχότερους πολίτες µέρος των µνηµονιακών απωλειών.
Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr