Και τώρα ποιος θα διαδεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;
Φημολογείται έντονα ότι θα γίνει ανασχηματισμός, αν κι ο Ερντογάν δεν έχει κάνει σχεδόν ποτέ εδώ και 18 χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το πολιτικό σκηνικό στην Άγκυρα αλλάζει δραστικά, όχι γιατί απομακρύνθηκε μόνο το νούμερο δυο στην ιεραρχία της κυβέρνησης και άλλαξε το οικονομικό επιτελείο - και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, με θυμούς και με καβγάδες, αλλά γιατί αλλάζει και τα σχέδια διαδοχής ενδεχομένως του Ερντογάν.
Ήταν γνωστό τοις πάσι ότι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ προαλειφόταν για διάδοχος του Ερντογάν και γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος τον προωθούσε όσο μπορούσε, βάζοντάς τον ακόμη και στην καρέκλα του υπoυργείου Οικονομικών της χώρας. Τώρα, ωστόσο, έτσι όπως εξελίχθηκε η σχέση, δεν θέλει ο ένας να βλέπει τον άλλον και όλοι οι «γραφιάδες», όπως αποκάλεσε σήμερα τους Τούρκους πολιτικούς αναλυτές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν αρχίσει και αναρωτιούνται τί γίνεται στο μέλλον;
Βέβαια μπορεί να είναι νωρίς ακόμη για διαδοχολογίες, οι εκλογές –καλών εχόντων των πραγμάτων- θα γίνουν σε τρία χρόνια από σήμερα, αλλά τώρα αυτή η ρήξη πεθερού-γαμπρού σε πολιτικό επίπεδο, θα δώσει την ευκαιρία σε άλλους… δελφίνους να διεκδικήσουν το «δαχτυλίδι», όπως φαίνεται.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, για παράδειγμα, ο υπουργός Εσωτερικών εδώ και καιρό δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά με το γαμπρό του Τούρκου προέδρου και προαλείφεται επίσης για τη θέση του διαδόχου του Ερντογάν.
Σε σημείο που είχε φτάσει μάλιστα να «εκβιάζει» τον Τούρκο πρόεδρο «ή αυτός ή εγώ» και να απειλεί με αποχώρηση από το κόμμα, παίρνοντας μαζί του και 30-40 βουλευτές, αν δεν φύγει ο Αλμπαϊράκ από την κυβέρνηση. Τώρα η νέα κατάσταση αφήνει το πεδίο ελεύθερο στον Σοϊλού, ο οποίος φαίνεται να έχει την εύνοια του Τούρκου προέδρου από καιρό…
Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω κορονοϊού είχε υποβάλλει επίσης παραίτηση -με το μπάχαλο που έγινε της ανακοίνωσης lockdown δύο ώρες πριν την επιβολή του- και τότε ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. Σε αντίθεση με την παραίτηση του γαμπρού του, που υποτίθεται η σχέση ήταν πολύ πιο ισχυρή, άντρας της κόρης του γαρ, την οποία τελικά αποδέχτηκε.
Φημολογείται έντονα ότι θα γίνει ανασχηματισμός, αν κι ο Ερντογάν δεν έχει κάνει σχεδόν ποτέ εδώ και 18 χρόνια, κηρύσσει κατευθείαν εκλογές αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για τη διακυβέρνησή του.
Γίνει, δε γίνει πάντως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα φανούν οι νέοι ευνοούμενοι του Τούρκου προέδρου κι αν θα είναι κι ο Σοϊλού μέσα σε αυτούς. Πάντως, αυτή η σοβαρή ρήξη σήμερα ενδεχομένως να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον της παράταξης αλλά και της μετά-Ερντογανικής εποχής…
Η τουρκική αγάπη… άργησε 5 μέρες
Αν και άργησε… πέντε ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος απέστειλε τελικά το περίφημο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, επισημαίνοντάς του ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στρατηγικής σημασίας και βασισμένες σε γερά θεμέλια.
Αυτό είναι αξιοσημείωτο στο κατά τα άλλα τυπικό τηλεγράφημα είναι η γλώσσα και κάποιες λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποίησε, όπως «θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας στενά», «ο ισχυρός δεσμός συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας πρέπει να συνεχιστεί για χάρη της παγκόσμιας ειρήνης».
Λέξεις με κρυφά και φανερά μηνύματα για τη νέα εποχή που ξεκινά μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ…
Εξάλλου και σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να στείλει άλλο ένα μήνυμα… προσέγγισης προς το νέο πλανητάρχη. Μήπως σημαίνει κάτι αυτό;
«Μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, αποτελεί προϋπόθεση να ανοίξουν όλα τα κανάλια της διπλωματίας και του συμβιβασμού, προκειμένου να εξαλειφθεί η αστάθεια στην περιοχή. Υπό αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την παρουσία μας στο πεδίο της μάχης, αλλά και να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα από τα κανάλια διπλωματίας. Στη νέα εποχή, θέλουμε να κινηθούμε μαζί με όλα τα κράτη της περιοχής, τους λαούς των οποίων βλέπουμε ως αδέλφια. Δεν έχουμε ούτε κρυφές ούτε φανερές προκαταλήψεις, ούτε εχθρικά και σκοτεινά σχέδια εναντίον κανενός».
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr