Μαθητές μπορούν να δίνουν θέσεις εργασίας σε ΑμεΑ με πρωτοβουλία Μητσοτάκη
Το «Smart Vision» είναι μια πρωτοποριακή συσκευή που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πριν λίγες ημέρες, κλήθηκα στην ΕΡΤ να μιλήσω στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων όπου αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών από το Γυμνάσιο Μούδρου Λήμνου παρουσίασαν το «Smart Vision», μια πρωτοποριακή συσκευή που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία, ιδίως στις αγορές τους.
Ως ανάπηρος δικηγόρος, παρακολουθώντας εδώ και καιρό την υλοποίηση του Εθνικού σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία και παράλληλα, διευθύνοντας την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», μια κοινωνική επιχείρηση που δίνει θέσεις εργασίας σε αναπήρους στον ιδιωτικό τομέα, κατέθεσα μια σταθμισμένη πρόταση στη δημόσια τηλεόραση, ώστε να μην υπάρχει πλέον η δικαιολογία πως κανείς δεν τη γνωρίζει:
Αυτά τα 12 χρόνια που συναντώ μαθήτριες και μαθητές ανά την Ελλάδα και με άδεια του υπουργείου Παιδείας συζητάμε για την αναπηρία, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού εκπαιδευτικού προγράμματος, μου έχει τύχει αρκετές φορές να βρεθώ στο συντονισμό μαθητικών ομάδων, οι οποίες έχουν διακριθεί σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, σε διαγωνισμούς εικονικών κοινωνικών επιχειρήσεων. Πολλά τέτοια παραδείγματα, μαθητών γενικών ή και ειδικών σχολείων, έχουμε προβάλλει και μέσω του meallamatia.gr.
Ζήτησα λοιπόν, μέσω της ΕΡΤ, ο κ. Πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και πλέον, οι βραβευμένες ιδέες των μαθητικών κοινωνικών επιχειρήσεων, να μη χάνονται με τη λήξη της εκάστοτε σχολικής χρονιάς.
Ζήτησα να δημιουργηθεί μια διευρυμένη ομάδα αναπήρων, η οποία ως focus group, θα αξιολογεί διαρκώς τις ιδέες των παιδιών βήμα προς βήμα, θα τους καθοδηγεί και θα τους βοηθά στην υλοποίηση του κάθε project. Όσο η κάθε ιδέα θα βελτιώνεται και θα κρίνεται επικερδής για το κοινωνικό σύνολο, αυτή να χρηματοδοτείται για να προχωρά στο επόμενο βήμα υλοποίησης. Έτσι και θέσεις εργασίας θα δίδονται σε αναπήρους και οι μαθητές, ως κοινωνικοί επιχειρηματίες, δε θα χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί μια καλύτερη τύχη μόλις αποφοιτήσουν. Η Ελλάδα, επενδύοντας στην έρευνα, θα αξιοποιεί τα παιδιά της με και χωρίς αναπηρία, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα και την καινοτομία, δίνοντας στις νεανικές ιδέες οικονομικά κίνητρα, κοινωνικά οφέλη και γιατί όχι, διεθνή προοπτική.
Θέτω στη διάθεση οποιουδήποτε θεσμικά αρμόδιου το χρειαστεί, παραπάνω τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της παρούσας πρότασης. 12 χρόνια τώρα, διατρέχοντας την Ελλάδα με δικά μου έξοδα και παλεύοντας για την εξοικείωση των παιδιών με την αναπηρία, συναντώντας κατά μέσο όρο 7.000 μαθήτριες και μαθητές ανά σχολικό έτος, ίσως εμπειρικά, να μπορώ και εγώ να βοηθήσω στη χρυσή ευκαιρία που μας παρουσιάζεται εθνικά, για τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας, με τις νέες γενιές, την ισότιμη συμμετοχή στην εργασία και την κοινωνία.
Δείτε το απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ:
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr