Στηρίξεις
Τα κόµµατα αρχικά σκίζουν τα ρούχα τους υπέρ µιας ακηδεµόνευτης, ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αµέσως µετά διαδίδουν και έπειτα βεβαιώνουν ότι ο τάδε υποψήφιος ή η δείνα διεκδικήτρια λαµβάνει ένα χρίσµα. Μια στήριξη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Αυτή η µάκινα κρατάει πολλά χρόνια και παραµένει για µένα µυστηριώδης διαδικασία. Oντως, ένας δήµος και µια περιφέρεια δεν κυβερνιούνται άνετα µε κοµµατικές λογικές όπως η Ευρωβουλή και οι πολιτικές εκλογές. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα: Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τα δικά τους κριτήρια, πασίγνωστα σε όλους. Οσο για τις περιφέρειες, όλοι έχουν µάθει πως παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διακυβέρνηση, καθώς έχουν φορτωθεί αρµοδιότητες συχνά αντικρουόµενες.
Επιπλέον, η περιφέρεια διαθέτει και άλλον «φρουρό». Ο λόγος για την πολυθρύλητη «αποκεντρωµένη διοίκηση», που ελέγχει τα καίρια ζητήµατα. Φως φανάρι πως όσο υπάρχει αποκεντρωµένη διοίκηση το κράτος για να διοικηθεί δεν πολυχρειάζεται την Αυτοδιοίκηση για τα βασικά ζητήµατα.
Εποµένως, το χρίσµα, η στήριξη και άλλα ηχηρά παρόµοια µπαίνουν όπου υπάρχει σχετική σιγουριά πως ο υποψήφιος/υποψήφια θα επικρατήσει και πως έτσι δεσµεύονται εµµέσως οι ψηφοφόροι να δηλώσουν τη φιλοκυβερνητική ή αντικυβερνητική τους πρόθεση. Βέβαια, έχει συµβεί πολλές φορές αυτές οι δύο παραλλαγές ψήφου να µην ισχύσουν σε πολιτικές εκλογές, και αυτό µου µοιάζει παρήγορο, αλλά δεν βαριέσαι:
Ο στόχος είναι να χρωµατιστεί ο χάρτης της χώρας µε κάποιο κοµµατικό χρώµα. Εχοντας διαβάσει πλήθος εγγράφων και εγκυκλίων για το ζήτηµα, µπορώ εύκολα να καταλήξω πως αυτή η τεράστια επινοηµένη γραφειοκρατία δεν βοηθάει την προκοπή µιας περιοχής, αλλά τη βάφει µε ανεξίτηλη µπογιά. Και αυτό δεν είναι µυστικό.
Οι στηρίξεις και τα χρίσµατα είναι µιας µορφής παίγνιο: Καλυτερεύουν ή χειροτερεύουν τις γενικές εντυπώσεις των ψηφοφόρων άλλων κατηγοριών. Παρακολουθώντας µια σειρά εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Βουλή, εύκολα διαπιστώνει κάποιος ότι ξέρουµε και παραξέρουµε πού η διοίκηση πάσχει και πού απογειώνεται. Και στις δύο περιπτώσεις η επικράτηση του βαθέος κράτους είναι δεδοµένη.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr