European Super League: Ενας ποδοσφαιρικός σεισμός
«Το σχέδιο κυοφορείται και συζητείται χρόνια τώρα. Αλλά η ανακοίνωσή του ήταν αιφνιδιαστική. Και οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις» - Ανάλυση KReport🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Κυριακή είναι, παραδοσιακά, η μέρα του ποδοσφαίρου. Η μέρα όπου οι θεοί, ημίθεοι και τιτάνες του σπορ συγκρούονται. Αυτή η Κυριακή, όμως, ήταν κάτι περισσότερο: Ήταν η Κυριακή του μεγάλου σεισμού για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Έντεκα μεγάλες και πλούσιες ομάδες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μίλαν, Ίντερ, Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ και οι δύο του Μάντσεστερ) και μία ακόμη (Τότεναμ) ανακοίνωσαν ότι ιδρύουν μια νέα κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα, Super League, όπου 20 ομάδες (δεκαπέντε μόνιμες και πέντε που θα προκρίνονται κάθε χρόνο με βάση τις εθνικές τους επιδόσεις) θα παίζουν μεταξύ τους κάθε εβδομάδα, στην μέση της εβδομάδας. Οι ομάδες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά όχι πια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions, Europa), οι οποίες, αν το σχέδιο προχωρήσει, χάνουν σημασία και έσοδα.
Το σχέδιο κυοφορείται και συζητείται χρόνια τώρα. Αλλά η ανακοίνωσή του ήταν αιφνιδιαστική. Και οι αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις.
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για European Super League: Απληστία η κίνηση 12 πλούσιων ομάδων να ιδρύσουν κλειστή λίγκα
Αντέδρασαν οι καλοταϊσμένες γάτες που ηγούνται της UEFA και FIFA, που κέρδιζαν ισχύ και χρήματα κάνοντας τα χατίρια των ισχυρών κλαμπ και τώρα βλέπουν τα κλαμπ αυτά να τους πετούν στο καλάθι των άχρηστων. Απαντούν απειλώντας με ποινές- αποκλεισμό των παικτών των «πραξικοπηματιών» συλλόγων από τις εθνικές ομάδες.
Αντέδρασαν όλες οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες εκτός των 12, που βλέπουν το φάσμα της φτώχειας και της υπανάπτυξης. Η βρετανική premier league για παράδειγμα μοιράζει 5,8 δις ευρώ το χρόνο στις 20 ομάδες της και το champions league μοιράζει 4 δισ. Πόσα θα απομείνουν αν οι εμπορικότερες ομάδες παίζουν μόνες τους, μεταξύ τους;
Αντέδρασαν ποδοσφαιριστές και εραστές του ποδοσφαίρου. Αν η Άρσεναλ (που έφερε ισοπαλία με την Φούλαμ και αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) μπορεί να ηττάται χωρίς συνέπειες και η Γιουβέντους (που αποκλείστηκε φέτος από την Πόρτο) μπορεί να χάνει και να παραμένει στην νέα διοργάνωση χωρίς να απειλούνται τα έσοδά της, τι μένει από την ομορφιά του ποδοσφαίρου; Αν το ποδόσφαιρο είναι το σημαντικότερο, οικουμενικό πολιτιστικό φαινόμενο και αν ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι σήμερα πολύ διασημότερος απ’ όσο υπήρξαν οι Beatles στον καιρό τους, όπως έγραφε ο Rory Smith στους NY Times αυτό δεν οφείλεται μόνο στο star quality των μεγάλων ομάδων και των παικτών τους. Οφείλεται στο απρόοπτο κάθε αγώνα, στην ελευθερία που προσφέρει το ποδόσφαιρο, μία φορά, ο αδύναμος να κερδίζει τον ισχυρό, ο μικρός τον μεγάλο (όπως είχαν καταλάβει στοχαστές από τον Γκράμσι ως τον Φέρεντς Πούσκας).
Αντέδρασαν οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, αφού όπως έγραφε η στήλη LEX των FT το σχέδιο για νέα λίγκα θα ήταν η τέλεια νόθευση των κανόνων του ανταγωνισμού και της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Κι αν νοθευτεί στο ποδόσφαιρο, ποιος κλάδος θα αντισταθεί;
Αντέδρασαν, τέλος, και πολιτικοί ηγέτες, από τον Μπόρις Τζόνσον ως τον Μακρόν και τον Ντράγκι. Υπερασπίζονταν, προφανώς, τους πολλούς, εκείνους που θα έμεναν πίσω, αν η νέα λίγκα προχωρούσε. Αλλά, έγραφε συντάκτης του New Statesman, υπερασπίζονταν κατά κάποιον τρόπο και τον εαυτό τους, καθώς η ιδέα των 12 πλουσίων και ισχυρών να καταργήσουν, στο όνομα του πλούτου και της δημοφιλίας τους, εθνικούς και υπερεθνικούς ποδοσφαιρικούς θεσμούς, προεικάζει έναν κόσμο όπου το global capital κάνει τους ίδιους τους πολιτικούς να μοιάζουν αδύναμοι και ασήμαντοι.
Το ποδόσφαιρο -αποδεικνύεται για άλλη μια φορά- είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σπορ. Είναι μια παραβολή του αληθινού κόσμου. Καθρεφτίζει, όπως έλεγε ο Καμύ, τα ηθικά του διλήμματα. Εν προκειμένω: Οι πλούσιοι σύλλογοι, που συγκινούν εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους, από την Σιγκαπούρη ως την Κινσάσα, δεν βλέπουν γιατί να μοιράζονται τα αμύθητα έσοδα της φήμης τους με τις άλλες, τις φτωχότερες και λιγότερο δημοφιλείς φανέλες. Αλλά θα υπήρχαν χωρίς αυτές; Και θα υπάρχουν στο μέλλον, χωρίς αυτές;..
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για European Super League: Μεγάλο λάθος, οι οπαδοί δεν θα το ανεχτούν
Ανάλυση: KReport
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr