Υποβάθμιση του πλαισίου προστασίας των ζώων συντροφιάς
Το πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας για την προστασία των ζώων συντροφιάς εφαρμόστηκε με πολλά εμπόδια και όχι πλήρως🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέρα από τα τεχνικά κτηνιατρικά και διαχειριστικά θέματα, πρώτα και κύρια τις βασικές βιοηθικής αρχές του σεβασμού της ζωής τους ως συναισθανόμενων όντων που η επιβίωση και η ευζωία τους είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη δραστηριότητα
Έχουμε ηθικό χρέος να σταθούμε με ευαισθησία στο θέμα της προστασίας των συναισθανόμενων πλασμάτων, η οποία είναι συνάρτηση του πολιτιστικού επιπέδου της κοινωνίας μας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά
Από την κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς με τον ν. 2017/1992 έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου για την προστασία των ζώων συντροφιάς στη Χώρα μας.
Αρχικά ψηφίστηκε ο ν. 3170/2003 και στη συνέχεια ο ν. 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» που εισηγήθηκαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που σε γενικές γραμμές ακολουθεί τις βασικές αρχές των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.
Ειδικά ο ν. 4039/2012 προώθησε την προστασία δεσποζόμενων και αδεσπότων ζώων συντροφιάς, αφού αφενός θέσπισε αυστηρές κυρώσεις σχετικά με την μη τήρηση των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ή κατόχου του ζώου συντροφιάς και την κακοποίησή του, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς και αφετέρου προέβλεψε ένα συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των αδεσπότων ζώων συντροφιάς υπό δημόσιο έλεγχο (Δήμοι) και διαφάνεια με την παρακολούθηση μέσω της διαδικτυακής ψηφιακής βάσης καταγραφής των ζώων συντροφιάς.
Το πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας για την προστασία των ζώων συντροφιάς εφαρμόστηκε με πολλά εμπόδια και όχι πλήρως.
Το αποτέλεσμα της μη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου είναι σήμερα να υπάρχουν πολλά «καταφύγια» τα οποία δεν πληρούν καμία προδιαγραφή για την διασφάλιση της υγείας και της προστασίας των ζώων συντροφιάς.
Οι εικόνες ζώων που ζουν στη λάσπη και στο κρύο, μόνιμα δεμένα, ανεμβολίαστα, πολλές φορές αστείρωτα να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα μεταξύ τους, είναι η εικόνα που πληγώνει κάθε φιλόζωο πολίτη.
Η πολιτική της μείωσης του πληθυσμού των αδεσπότων ζώων συντροφιάς στηρίχθηκε στις υιοθεσίες από ΜΚΟ ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και στις μαζικές «εξαγωγές» τους σε χώρες του εξωτερικού.
Η παρουσίαση της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στη Χώρα στο δημόσιο διάλογο θα οδηγήσει στην κατανόηση του προβλήματος και σε σωστές αποφάσεις.
Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που νομιμοποιεί τα κακώς κείμενα και «κατεβάζει» τις απαιτήσεις προστασίας των ζώων συντροφιάς σε τέτοιο επίπεδο ώστε «να περνούν όλοι από πάνω», κυρίως οι δήμοι και οι ΜΚΟ, αλλά και οι ιδιώτες που διαφαίνεται από το σχέδιο ότι θα μπουν στη διαχείριση με χρηματοδότηση από το κράτος χωρίς καμία εποπτεία.
Το σ-ν και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των δομών της προστασίας των ζώων στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναμφισβήτητα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση:
- Η αφαίρεση της κεντρικής αρμοδιότητας και ο έλεγχος της προστασίας των ζώων και της από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ όπως ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ
- Η εισαγωγή του θεσμού του προσωρινού ιδιοκτήτη και του αναδόχου με τα οποία δεν προωθείται η υπεύθυνη ιδιοκτησία
- τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος «ΑΡΓΟΣ», δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα γιατί το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν είναι μόνο οικονομικό. Πολλοί δήμοι δαπανούν ήδη σημαντικά ποσά για τα αδέσποτα ζώα.
-Η θέσπιση ενός οριζόντιου υποχρεωτικού και επεμβατικού μέτρου όπως η καθολική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όχι μόνο δεν τεκμηριώνεται επαρκώς, αλλά με τα παράθυρα των εξαιρέσεων που θα θεσπιστούν από το 2023 όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι εμπνευστές του σχεδίου νόμου δεν έχουν πλήρη εικόνα του θέματος και εμμένουν σε παρωχημένες ιδεοληψίες
Είναι μονόδρομος η απόσυρση του σχεδίου νόμου και επιβεβλημένη η έναρξη ανοιχτού δημόσιου ειλικρινή διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, επιστημονικούς και μη, όπως αρμόζει στον πολιτισμό του λαού μας, στις δημοκρατικές κατακτήσεις του και στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας μας, με στόχο αφενός την βελτίωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και αφετέρου την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr