Το «door-to-door» έδωσε τη νίκη στον Έρικ Άνταμς - Χρήσιμα συμπεράσματα από τις εκλογές στη Νέα Υόρκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Δημοκρατικός Έρικ Άνταμς έγραψε ιστορία στις αρχές του περασμένου μήνα όντας ο δεύτερος Αφροαμερικανός που εξελέγη στο τιμόνι της δημοτικής αρχής της Νέας Υόρκης. Γόνος φτωχής οικογένειας, που μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και το Κουίνς, ο 61χρονος πρώην αστυνομικός και ακτιβιστής κατά του ρατσισμού κέρδισε με σχετική ευκολία τον 67χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Κέρτις Σλίουα.
Υπό το σλόγκαν «Ο υποψήφιος του λαού», ο Έρικ Άνταμς επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία σε πέντε πυλώνες: (1) Πιο «έξυπνη» πόλη (2) Πιο δίκαιη πόλη – αντιμετώπιση προβλήματος στέγασης, επαναπροσδιορισμός αναπτυξιακού μοντέλου (3) «Ποιοτική Εκπαίδευση για όλους» (4) Ενίσχυση δημόσιου συστήματος υγείας (5) Πιο ασφαλής πόλη. Μάλιστα, αφού ψήφισε στη γειτονιά όπου μεγάλωσε, με δάκρυα στα μάτια ο Άνταμς δήλωσε ότι οι εκλογές αποτελούσαν μια κοινωνική ρεβάνς για «το μικρό αγόρι» που ήταν ο ίδιος κάποτε και κατά συνέπεια για τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Αιχμή του δόρατος η προσωπική επαφή
Αξιοσημείωτη ήταν έμφαση που έδωσε ο Άνταμς στην προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας. Παρόλο που η προβολή στα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κεντρίζει συνήθως το ενδιαφέρον και βρίσκεται στο επίκεντρο του δημοσιογραφικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, στην προκειμένη περίπτωση η παράμετρος της προσωπικής επαφής φαίνεται να ήταν καταλυτικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος στην πρώτη του ανάρτηση μετά την εκλογή του, υπογραμμίζοντας ότι η «από πόρτα σε πόρτα» εκστρατεία και η προσπάθεια προσέγγισης κάθε ψηφοφόρου στέφθηκε με επιτυχία. Επιπλέον, εάν ξεχωρίζει κάτι στο timeline του στα Social Media είναι η συστηματική παρουσία του σε δημόσιους χώρους, γειτονιές, εκδηλώσεις, γεγονότα και δρώμενα της πόλης, ενισχύοντας την αντίληψη πως ο δήμαρχος πρέπει να είναι έξω από το γραφείο του, κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του. Γενικότερα, ο Άνταμς διαμόρφωσε την εικόνα ενός υποψηφίου που άκουγε προσεκτικά και μπορούσε να δώσει τις λύσεις. Φαίνεται να έσφιξε τα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων ψηφοφόρων μπορούσε, κάνοντας τους πολίτες να νιώθουν ότι έχουν απέναντί τους έναν απλό και προσιτό άνθρωπο. Επιπλέον, στις εξορμήσεις του ήταν σχεδόν πάντοτε πλαισιωμένος από άτομα όλων των ηλικιακών και φυλετικών ομάδων.
Υπόβαθρο υποψηφίου
Μια άλλη παράμετρος που φαίνεται να μέτρησε ήταν το υπόβαθρο του υποψηφίου και η μακρά πορεία του στα κοινά. Οι αντιξοότητες που αντιμετώπισε στην παιδική του ηλικία, το γεγονός ότι υπήρξε θύμα ρατσιστικής βίας, η ένταξή του στο Αστυνομικό Σώμα αλλά και η απόφασή του να ιδρύσει οργάνωση εντός της Αστυνομίας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, την «100 Blacks in Law Enforcement Who Care», αποτελούσαν προμετωπίδα της επικοινωνιακής του προσπάθειας. Το background του συνδέθηκε κατά κάποιο τρόπο με τη θέλησή του να μειώσει τις ανισότητες, να επενδύσει στα δημόσια σχολεία, να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και να επανενώσει την κοινωνία που, κατά την άποψή του, διχάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Άξια σχολιασμού είναι επίσης η προσήλωσή του σε θέματα υγείας και υγιεινής διατροφής. Έχοντας διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 στο παρελθόν, ο Άνταμς άλλαξε τον τρόπο ζωής του (έγινε vegan) και έγινε πρεσβευτής της υγιεινής διατροφής, πράγμα το οποίο προέβαλλε συστηματικά κατά την εκστρατεία του.
Social Media
Από πλευράς Social Media, ο Άνταμς αξιοποίησε το Facebook, το Instagram, το Twitter και το YouTube. Περισσότερο κουπί τράβηξαν το Twitter και το Instagram, με 68.900 και 75.900 ακόλουθους αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσωπική του σελίδα στο Facebook συγκέντρωσε λιγότερα από 7.000 likes, αριθμός αρκετά χαμηλός για τα δεδομένα της μεγαλούπολης. Το ίδιο ισχύει και για το YouTube, με μόλις 314 συνδρομητές στο κανάλι του. Στον αντίποδα, ο ανθυποψήφιός του Curtis Sliwa προσέλκυσε 30.000 likes στο Facebook, 65.700 followers στο Twitter, 18.000 followers στο Instagram και 2.810 στο YouTube. O Sliwa αξιοποίησε και το TikTok για την προώθηση βίντεο, συγκεντρώνοντας περίπου 112.000 followers. Από πλευράς περιεχομένου, πέραν της δημοσιοποίησης των επαφών που είχε με πολίτες και οργανωμένα σύνολα, ο Άνταμς επένδυσε και στην υποστήριξη που εξασφάλισε από προσωπικότητες με εκτόπισμα, κάτι για το οποίο φρόντιζε να ενημερώνει την κοινότητα των υποστηρικτών του. Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονταν αναρτήσεις για την υποστήριξη από εκλεγμένους αξιωματούχους, celebrities, ακτιβιστές και κληρικούς.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του Άνταμς στο Twitter λίγο μετά την εκλογή του, μέσω της οποίας εξέφρασε την πρόθεσή του να πληρωθεί τους πρώτους τρεις μισθούς του σε bitcoin καθώς και την επιθυμία του να αναδείξει τη Νέα Υόρκη σε κέντρο της βιομηχανίας των κρυπτονομισμάτων. Το tweet του Άνταμς ακολούθησε εκείνο του επανεκλεγέντα δημάρχου του Μαϊάμι, Φράνσις Σουάρες, ο οποίος έγραψε επίσης στο Twitter ότι θα λάβει τον πρώτο του μισθό σε bitcoin. Ο Σουάρες έχει επίσης θέσει ως στόχο την ανάδειξη του Μαϊάμι σε κέντρο καινοτομίας για τα κρυπτονομίσματα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Γνώρα Confidential στις 7 Ιανουαρίου 2022
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr