Το αναμμένο καλοριφέρ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τελικά όλοι σήμερα προτιμάνε την εικοσιπεντάρα. Και κανείς δεν θέλει μία εξηντάρα. Μιλάμε για λάμπες φυσικά. Διότι μόνο έτσι καταναλώνεις λιγότερα watt και στο τέλος του διμήνου όταν σου έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, ευελπιστείς ότι δεν θα σου έρθει μαζί και «ζαλάδα». Η λάμπα δεν καίει τζάμπα. Πως όμως να μείνεις τη νύχτα στο σκοτάδι. Ή πώς να μην ανάψεις το θερμοσίφωνα. Αλλά και το ψυγείο πρέπει να είναι στην πρίζα. Και ο βραστήρας βράζει γρήγορα το νερό. Ο φούρνος βγάζει γεμιστά κολοκυθάκια και η τηλεόραση μεταδίδει αγαπημένα σίριαλ. Το κινητό φορτίζει για περίπου τρία τέταρτα και η φριτέζα ετοιμάζει με ένα σιγανό γουργούρισμα τηγανιτές πατάτες. Η καφετιέρα αναδίδει ένα ευωδιαστό άρωμα καφέ Βραζιλίας και η ηλεκτρική σκούπα μαζεύει τα σπασμένα γυαλιά από το βάζο που έριξε η γάτα. Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει δομηθεί πάνω στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και να που ο πολίτης καλείται να διαχειριστεί με τον πιο βέλτιστο τρόπο την χρήση του.
Αφού το ελληνικό νοικοκυριό φαίνεται πως ταλανίζεται από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και από τις προαγγελίες για τον δυσκολότερο ίσως χειμώνα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Οι τιμές του φυσικού αερίου πιο «αλμυρές» και από τον παστό μπακαλιάρο, ο πληθωρισμός που έχει αγγίξει ήδη διψήφια νούμερα, το καλάθι της νοικοκυράς που έγινε δυσβάσταχτο και η βενζίνη να σκαρφαλώνει ολοένα και υψηλότερα.
Από την άλλη μεριά οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα προειδοποιούν με κατέβασμα των ρολών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές τους. Δεν είναι λίγοι οι αρτοποιοί που δηλώνουν με αγανάκτηση ότι θα σταματήσουν μετά από πολλά έτη σκληρής δουλειάς να ζυμώνουν, αφού δεν καλύπτονται καν τα έξοδα τους, αλλά και μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης ή είδη οικιακής χρήσης και ψιλικατζίδικα βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό αντίο.
Όμως είναι και οι αγρότες. Που τις τελευταίες μέρες οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ και αφορούν τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία γεωτρήσεων και άρδευσης τους προκαλούν ίλιγγο.
Οι αγρότες δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι αγρότες που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις άρδευσης. Ήτοι για να μπορέσει κάποιος να αρδεύσει επαρκώς την καλλιέργειά του είτε πρόκειται για βαμβάκι είτε για φρούτα, το κόστος από τα τριάντα ή σαράντα ευρώ το στρέμμα, θα ξεπεράσει τα εξήντα ευρώ το στρέμμα. Ίσως λοιπόν η νέα καλλιεργητική περίοδος να βρει λιγότερους αγρότες στα χωράφια.
Όλα το καταμαρτυρούν: ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται ακόμη και στην εξυπηρέτηση των στοιχειωδέστερων καθημερινών αναγκών του. Αλλά και οι βιομηχανίες μετά τις δραματικές αυξήσεις της ενέργειας κάνουν σοβαρή προσπάθεια να «κρατήσουν αναμμένο το πράσινο φως» της δραστηριότητας τους αλλά και της απασχόλησης.
Ο κοσμάκης κατεβάζει τους διακόπτες, τοποθετεί διπλά τζάμια και αλλάζει τα κουφώματα για να μην διαρρέει η θερμότητα και μετατρέπει τον σβηστό φούρνο σε παπουτσοθήκη. Αλλά και το ψυγείο, γιατί να καταναλώνει ρεύμα για ένα μπουκάλι γάλα όλο κι όλο που έχει μέσα μαζί με τα φτηνά ζαρζαβατικά από την λαϊκή; Το αναμμένο καλοριφέρ φαντάζει πλέον να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση μετά την προσσελήνωση.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr